Scientific Conferences of Ukraine, VIII Applied Science International Conference «BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS»

Font Size: 
ПАТОГЕННИЙ КОМПЛЕКС ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ТА ПІВНІЧНО-СХІДНІЙ ЧАСТИНІ ЛІСОСТЕПУ
Р. М. Лось, Р. І. Доценко, О. В. Гуменюк, В. В. Кириленко, Л. А. Мурашко

Last modified: 2020-04-21

Abstract


Основною культурою в умовах центральної та північно-східної частини Лісостепу України є пшениця озима. Але дослідження якості її зерна, яке вирощене лишається невідомим. Передусім цінним є знання про ураженість зерна різними патогенами, які переважно складаються із грибів родів Fusarium і Alternaria та пліснявих грибів (Aspergillus, Penicillium), які продукують мікотоксини – грибних метаболітів, які небезпечні для людини та тварин.

Мета досліджень передбачала визначити рівень інфікування зерна пшениці грибними патогенами; видовий склад родів; виокремити найбільш поширений у залежності від попередників, строків сівби в різних частинах Лісостепу.

Для визначення видового складу грибів, що колонізували зерно пшениці озимої урожаю 2019 р., було відібрано зразки зерна шести сортів миронівської селекції (‘МІП Лакомка’, ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Лада’, ‘МІП Ювілейна’, ‘Аврора миронівська’) у двох умовах дослідження (центральна частина Лісостепу (ЦЛ – умови Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України, Київська обл.) та північно-східної частини Лісостепу (ПСЛ – ДПДГ «Правдинське» МІП імені В. М. Ремесла, Сумська обл.)) після попередників соя і соняшник, у два строки сівби (25 вересня та 10 жовтня).

Шляхом фітопатологічного аналізу в лабораторних умовах відділу захисту рослин визначали рівень інфікування зерна грибів роду Fusarium Link у чисту культуру та видового складу здійснювали за методиками В. И. Билай (1977), Ф. Б. Ганнибал та ін. (2008), С. В. Ретьман та ін. (2010), О. В. Бабаянц, Л.Т. Бабаянц (2014). Фітопатологічний аналіз зерна пшениці озимої на агаризованому поживному середовищі свідчить про високий рівень його інфікування збудниками хвороб. Із ураженого зерна було виділено ізоляти Fusarium, що представлені видами: F. culmorum (W.G. Sm) Sacc., F. graminearum Schwabe, F. sambucinum Fuckel, F. heterosporum Nees та інші. Найбільш поширеним в умовах розташування установи (ЦЛ) визначили рід Fusarium Link, незначне його ураження зерна спостерігали на зерні сортів ‘Аврора миронівська’ (10,0%), ‘МІП Ювілейна’ (22,3%) у порівнянні із стандартом (30,0 %). В умовах ПСЛ – ‘МІП Лакомка’ (5,0%), ‘МІП Фортуна’ (12,5%). Грибами з роду Alternaria ураження варіювало: в умовах ЦЛ від 13,1% до 30,0%, ПСЛ – 22,5-60,0% відповідно.

Патогенний комплекс зерна пшениці озимої в умовах різних частин Лісостепу України у більшій мірі складається із родів: Fusarium та Alternaria. Виявлено у наших дослідах збільшення патогенного комплексу за строку сівби (10 жовтня) після попередника соняшник у двох умовах дослідження.