Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ МОНІТОРИНГУ МЕЛОЙДОГІНОЗІВ В УРБОФІТОЦЕНОЗАХ
В. І. Михненко, О. А. Бабич

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Галові нематоди належать до найбільш небезпечних фітопаразитів, що завдають значних збитків багатьом сільськогосподарським і декоративним культурам. В Україні поширені північна, південна, яванська і арахісова нематоди. Північна поширена у відкритому ґрунті, всі інші в закритому. Найбільш поширеним видом в оранжереях є південна галова нематода.

Найчастіше зараження відбувається з посадковим матеріалом, знаряддями праці, ґрунтом. Уражені рослини підлягають знищенню, а знаряддя праці і тара – знезараженню, для якого найчастіше використовують  хлорне вапно або формалін. Знезараженню підлягає також і ґрунт. В ряді оранжерей для цього використовують водяний пар. Більш радикальним і дорогим методом боротьби з галовою нематодою є повна заміна ґрунту.

При використанні посадкового матеріалу, придбаного в інших господарствах, його необхідно візуально перевіряти на наявність галів.   Перед висадженням розсади, її вибірково перевіряють. Для цієї мети відбирають ослаблені і нестандартні рослини. При наявності хоча б однієї рослини з галами весь посадковий матеріал бракують.

При обстеженні оранжерей, квітників доцільно, по можливості, оглянути корені всіх рослин. При проведенні обстеження заселеної  оранжерей дуже важливо зробити картографування поширеності галових нематод по площі теплиці з метою оптимізації застосування термічних обробок та інших засобів захисту в осередках мелойдогінозу. Бажано обстежувати кожну рослину на зараженість мелойдогінозом і відзначити на схемі (карті) бал ураження, наприклад, 0; 0; 2; 0; 1; 4; 1; 3. На схемі вказують розміри оранжереї й орієнтири (номер стелажу, ряду, секції, розташування проходів, опор, труб і т.д.).

Якщо всі рослини обстежити неможливо, аналізують по 50‑100 рослин в оранжереї, або в кожній секції великої оранжереї.  У першу чергу викопують пригнічені й ослаблені рослини, а також сусідні із загиблими. Обстеження оранжереї проводять також уздовж стінок, відбираючи рослини через однакові проміжки та встановлюють бал ураження коренів. Отримані дані використовують для розробки та оцінки ефективності проведених захисних заходів, визначення потенційних втрат, уточнення плану раціонального використання оранжереї залежно від поширеності та рівня заселеності галовими нематодами.


Full Text: PDF