Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ МОНІТОРИНГУ ФІТОПАРАЗИТИЧНИХ НЕМАТОД В УРБОФІТОЦЕНОЗАХ
К. І. Намолван, А. Г. Бабич, О. А. Бабич

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


При інтродукції нових видів рослин, є велика ймовірність занесення разом з посадковим матеріалом і фітопаразитичних нематод. Складність своєчасного виявлення нематоди  полягає в тому, що початкове зараження рослин переважно залишається непоміченим і тільки при накопиченні високої чисельності популяції проявляються візуальні ознаки ураження рослин. Тому, однією із актуальних проблем сучасного етапу є вдосконалення моніторингу нематод з метою їх своєчасного виявлення, локалізації і запобігання подальшого розселення.

Для оцінки фітосанітарного стану плантацій, розсадників кущів, саджанців дерев, а також кількості уражених рослин фітопаразитичними нематодами здійснюють осінні розкопки за уніфікованою методикою, рекомендованою для обліку шкідників і хвороб підземних органів. Створення топографічних (масштабних) картограм поширеності вогнищ нематодозів для певних зон, підзон, провінцій тощо дозволить встановити особливості просторового (територіального) розподілу та закономірності формування нематодокомплексів в садово-паркових господарствах.

Внутрішньогосподарські карти (плани) із детальним нанесенням на них меж поширення осередків домінуючих видів, зазначеною площею і рівнем заселеності ґрунту, мають стати основою для обґрунтування, вибору і раціонального застосування заходів захисту в конкретних господарствах.

Особливо великі переваги надає адаптація результатів моніторингу до новітньої технології точного землеробства. Зокрема, це дозволяє локально застосовувати хімічні засоби захисту та диференціювати норми внесення основного та позакореневого удобрення рослин залежно від рівня вихідної заселеності ґрунту, що суттєво скорочує матеріальні витрати та зменшує негативний вплив на довкілля.

Використання телекомунікаційних технологій, комп’ютерного та радіонавігаційного обладнання, а також вдосконаленої методології  проведення традиційного маршрутного обстеження забезпечить створення сучасної інформативної бази фітонематодозів для довгострокового планування, інтеграції та диференційованого застосування протинематодних заходів.


Full Text: PDF