Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ШЛЯХИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ПОЛБИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА
В. В. Новіков

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Нині зафіксовано підвищення попиту на зерно пшениці полби, особливо в Європі. При цьому його розглядають не тільки як цінну продовольчу культуру, а й селекційний матеріал.

Полба має значну кількість дієтичних волокон та фітохімічних речовин. Вони сприяють контролю глюкози в крові, підвищенню чутливості до інсуліну та гіперінсулінемії. Антиоксидантні сполуки можуть служити захистом від негативних наслідків хронічної гіперглікемії. Тому зерно пшениці полби можна розглядати як перспективну сировину для продуктів дієтичного харчування, зокрема для запобігання хронічних захворювань, таких як діабет другого типу.

Незважаючи на традиційність використання хлібобулочних продуктів у повсякденному харчуванні, а в малорозвинених країнах вони складають основну частину раціону, існує низка споживачів яким ці продукти шкідливі. Мова йде про людей хворих на ціліакію (алергічна реакція на клейковино утворювальний білок глютен). Зерно пшениці полби у своєму складі також містить глютен, проте загальна його кількість меша порівняно із традиційними видами пшениць.

Безпека харчових продуктів безпосередньо впливає на здоров'я людини, і тому викликає все більшу занепокоєність у всьому світі. Наявність шкідливих залишків пестицидів у продуктах харчування є серйозною причиною занепокоєння серед споживачів. Існують передумови вважати, що зерно пшениці полби є більш безпечною сировиною для харчування порівняно із традиційними плівковими формами. Це зумовлено особливостями внесення систем захисту рослин (крапельним зрошуванням), що здатні частково залишатись на поверхні зернівок.

Метою досліджень є загальна характеристика цінних властивостей пшениці полби та обґрунтування раціональних шляхів її перероблення.

Враховуючи підвищену безпечність зерна пшениці полби перспективним шляхом її використання є вироблення цільнозернових продуктів, що набувають зростаючої популярності. Стабільний попит можна очікувати і від реалізації композиційних сумішей. При цьому покращення біологічної цінності відповідних продуктів можна досягти використовуючи плодоовочеву сировину.

Конкурентоспроможність хлібобулочних продуктів формується за рахунок якості сировини, зокрема борошна. Найбільший вплив на техніко-економічні показники борошномельного виробництва зумовлюють ефективність очищення зерна, його кондиціонування (водотеплове оброблення) та подрібнення (драний і розмельний процес). При цьому частка впливу водотеплового оброблення – найбільша. Відповідні технологічні операції є добре вивченими для традиційних пшениць, проте під час перероблення пшениці полби вимагають уточнення та удосконалення за рахунок відмінності її технологічних властивостей. Тому перспективним є продовження досліджень у вказаному напрямі.


Full Text: PDF