Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЕКСПОРТ РОСЛИННИЦЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ ДО КНР
О. В. Пасічник

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Щороку Україна збільшує обсяги експорту рослинницької продукції до Китайської Народної Республіки, при цьому особливою популярністю користуються такі сільськогосподарські культури як кукурудза, соя та ячмінь. Так, у 2019 році експорт кукурудзи до КНР становив 426,1 тис. т на загальну суму 703290,7 тис. дол. США, ячменю – 872,1 тис. т на загальну суму 152503,1 тис. дол. США, соєвих бобів – 34,1 тис. т на загальну суму 11851,6 тис. дол. США.

Головною умовою для вивезення кукурудзи, сої та ячменю до КНР є дотримання фітосанітарних вимог цієї країни, на підставі відповідних протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог і є обов’язковими для виконання українськими постачальниками. Кукурудза, соя та ячмінь, що експортуються, повинні відповідати законам, підзаконним актам про імпорт та національним стандартам КНР і не повинні містити живих комах та карантинних шкідливих організмів, які знаходяться під контролем у Китаї, а також не повинні бути умисно змішаними або зараженими іншими зерновими чи чужорідними матеріалами, що можуть містити шкідливі карантинні організми.

Під час вегетації даних культур обов’язково необхідно проводити їх обстеження на предмет присутності шкідливих організмів, зокрема: на посівах кукурудзи ‑ Pantoea stewartii subs. Stewartii, Cladosporium griseo-olivaceum та Wheat streak mosaic virus; на посівах сої ‑ Phytophtora sojae, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens, Alfalfa mosaic virus, Arabis mosaic virus, Tobacco ringspot virus та Ditylenchus dipsac; на посівах ячменю ‑ Tilletia controversa, Pseudocercosporella herpotrichoides, Gaeumannomyces graminis, Barley stripe mosaic virus.

До того ж на посівах ячменю обов’язково необхідно встановлювати зони вільні від шкідливого організму Tilletia controversa у відповідності до ст. 31 Закону України «Про карантин рослин» та Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 07.08.2012 №487.

Підприємства, що експортують зазначені культури до Китаю, повинні забезпечити здійснення процедури доочищення, зокрема просіювання до зберігання і транспортування ячменю або до його завантаження, таким чином, щоб не допустити перенесення ґрунту, заражених залишків рослин та насіння бур'янів. А у разі виявлення будь-яких карантинних шкідливих організмів, що знаходяться під контролем Китаю, таку партію продукції буде дозволено ввозити лише після ефективної обробки, у випадках наявності вищезазначених організмів партія може бути повернутою або знищеною.


Full Text: PDF