Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
РЕГУЛЯЦІЯ АНТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН RHODOCOCCUS ERYTHROPOLIS IMB Ac-5017
Т. П. Пирог, Г. А. Ярова, Г. А. Ярова

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


З літератури відомо, що трегалозоміколати, синтезовані бактеріями роду Rhodococcus, переважно використовуються у природоохоронних технологіях, а відомості про їх біологічну активність є обмеженими. Однією з причин цього може бути їх нижча, порівняно з іншими поверхнево-активними речовинами (ПАР) (ліпопептидами, рамноліпідами), антимікробна активність. Разом з тим відомо, що внесення у середовище культивування конкурентних мікроорганізмів може супроводжуватись підвищенням антимікробної активності синтезованих метаболітів. Мета роботи – дослідження можливості посилення антимікробної активності поверхнево-активних речовин, синтезованих Rhodococcus erythropolis ЕК-1 за наявності Escherichia coli ІЕМ-1 та Bacillus subtilis БТ-2.

Культивування штаму ІМВ Ac-5017 здійснювали у рідкому середовищі з етанолом (2 %, об’ємна частка). Живі та інактивовані автоклавуванням клітини Escherichia coli ІЕМ-1 та Bacillus subtilis БТ-2 вносили у середовище на початку процесу та в середині експоненційної фази росту. Концентрацію позаклітинних ПАР визначали ваговим методом після екстракції із супернатанту сумішшю Фолча (хлороформ і метанол, 2:1). Як тест-культури використовували бактерії Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis БТ-2 (вегетативні та спорові клітини), Staphylococcus aureus БМС-1 із колекції живих культур кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій. Антимікробну активність поверхнево-активних речовин аналізували за показником мінімальної інгібуючої концентрації (МІК). Визначення МІК здійснювали методом двократних серійних розведень у м’ясо-пептонному бульйоні (МПБ) для бактерій і у рідкому суслі − для дріжджів.

Показано, що незалежно від фази внесення клітин індукторів (початок культивування, експоненційна фаза), їх життєздатності (живі, інактивовані), а також фізіологічного стану (вегетативні, спорові), спостерігали синтез ПАР, мінімальні інгібуючі концентрації яких щодо досліджуваних бактеріальних тест-культур E. coli ІЕМ-1, B. subtilis БТ-2 (вегетативні та спорові клітини) та S. aureus БМС-1 становили 0,78-25 мкг/мл і були нижчими більш, ніж на порядок, порівняно з МІК поверхнево-активних речовин, синтезованих у середовищі без індуктора (25-50 мкг/мл).

Таким чином, отримані результати вказують на можливість посилення антимікробної активності поверхнево-активних речовин R. erythropolis ІМВ Ac-5017 внесенням у середовище культивування продуцента конкурентних мікроорганізмів E. coli ІЕМ-1 та B. subtilis БТ-2.


Full Text: PDF