Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ПРОБЛЕМАТИКА ФІТОПАРАЗИТИЧНИХ НЕМАТОД ПРИ ІНТРОДУКЦІЇ КВІТОКОВО-ДЕКОРАТИВНИХ РОСЛИН
О. С. Покропивний, О. А. Бабич, А. Г. Бабич

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


За інтродукції і акліматизації рослин є висока імовірність занесення у нові райони мікроскопічних фітопаразитичних нематод, в тому числі і карантинних видів. Вирощування інтродукованих рослин в ботанічних садах, оранжереях  переважно в  монокультурі може призвести до їх масового розмноження  і накопичення, що може завдати значних економічних збитків. За низької вихідної зараженості фітонематоди тривалий період можуть залишатися непоміченими і тільки при накопиченні їх високої чисельності проявляються візуальні ознаки ураження рослин. Активна міграція нематод за вегетаційний період незначна, всього декілька десятків сантиметрів. Проте в результаті господарської діяльності людини вони можуть поширюватися на значну відстань.

Складність виявлення осередків нематодозів на різних культурах, а відповідно і своєчасного проведення протинематодних заходів полягає в тому, що початкове заселення фітоценозів переважно залишається непоміченим і тільки при накопиченні високої чисельності нематод проявляються візуальні ознаки ураження рослин. Основним джерелом поширення фітопаразитичних нематод є   інвазований посадковий матеріал: саджанці дерев, кущів, розсада, бульби, цибулини квіткових рослин тощо. Тому, їх доцільно перед висадкою старанно відмити від залишків ґрунту.

На хризантемах також зустрічаються листкові паразити – афеленхи, які призводять до деформацій квіток, передчасного засихання листків, а за значної зараженості  навіть повної загибелі рослин.

Для запобігання занесення небезпечних шкідливих видів з інтродукованим рослинним матеріалом обов’язковою умовою має стати його попереднє комплексне діагностування на заселеність шкідниками та ураженість хворобами  різної патології  в тому числі і нематодними.

Незважаючи на високу шкідливість нематод, заходи захисту від них фактично не розроблені. Потребують також вдосконалення методи їх ідентифікації і діагностики та розробка комплексних  порогів шкідливості. Комплексне діагностування на заселеність шкідниками і ураженість хворобами має стати одним із обов’язкових профілактичних заходів захисту. Особливо актуальним є отримання посадкового матеріалу в умовах in vitro. Перспективним напрямком досліджень також залишається створення нових сортів з високими технологічними якостями і комплексною стійкістю до шкідливих організмів.


Full Text: PDF