Остання редакція: 2020-04-21
Тези доповіді
Селекційно-генетичне поліпшення сортів є одним із базових аспектів підвищення врожайності, стійкості до абіотичних і біотичних чинників середовища сільськогосподарських культур, зокрема ячменю. Інформація щодо закономірностей мінливості цінних ознак та їх успадкування в гібридних поколіннях є важливою для правильного підбору батьківських компонентів схрещування та планування проведення відборів. Для якісної оцінки рівня прояву ознак у гібридів F1 у селекційній практиці широко використовують показник ступеня фенотипового домінування (hp). З метою виявлення селекційно-генетичних особливостей за основними цінними господарськими ознаками проведено три повні діалельні схеми схрещувань. Перша схема включає вітчизняні (‘МІП Титул’) та зарубіжні (‘Datcha’, ‘Quench’, ‘Gladys’, ‘Beatrix’) високоякісні пивоварні сорти. Друга – безості (‘Козир’, ‘Вітраж’) і голозерні (‘Condor’, ‘CDC Rattan’) сорти, а також плівчасті остисті ‘МІП Мирослав’ і ‘Sebastian’. Третя – плівчастий високопродуктивний посухостійкий та стійкий до вилягання сорт ‘МІП Мирний’ і голозерні вітчизняні (‘Ахіллес’, ‘Новатор Носівський’) та зарубіжні (‘Майский’, ‘Merlin’) зразки.
За результатами структурного аналізу в 2019 р. виявлено варіювання показника ступеня фенотипового домінування залежно від ознак і комбінацій схрещування. У І схемі схрещувань за продуктивною кущистістю виявлено позитивне наддомінування (ПН) у 21% комбінацій, позитивне домінування – 7%, проміжне успадкування (ПУ) – 21%, негативне домінування (НД) – 11 %, негативне наддомінування (НН) – 39 %; за кількістю зерен у головному колосі: ПН – 64 %, ПД – 4 %, ПУ – 18 %, НН – 14 %; %; за масою 1000 зерен: ПН – 61%, ПД – 20 %, ПУ – 11%, НД – 4%, НН – 4%; за масою зерна з рослини: ПН – 50 %, ПД – 7 %, ПУ – 25 %, НД – 7 %, НН – 11. У ІІ схемі схрещувань за продуктивною кущистістю встановлено: ПН – 39 %, ПД – 4 %, ПУ – 10 %, НД – 11 %, НН – 36 %; за кількістю зерен у головному колосі: ПН – 29 %, ПД – 21%, ПУ – 11%, НД – 14 %, НН – 25%; за масою 1000 зерен: ПН – 46 %, ПД – 18 %, ПУ – 32 %, НН – 4 %; за масою зерна з рослини: ПН – 50 %, ПД – 7 %, ПУ – 11%, НД – 11%, НН – 21%. У ІІІ схемі схрещувань за продуктивною кущистістю спостерігали: ПН – 20 %, ПД – 5 %, ПУ – 20 %, НД – 5 %, НН – 50 %; за кількістю зерен у головному колосі: ПН – 10 %, ПД – 5 %, ПУ – 35 %, НД – 15 %, НН – 35 %; за масою 1000 зерен: ПН – 50 %, ПД – 10 %, ПУ – 15 %, НД – 15 %, НН – 25%; за масою зерна з рослини: ПН – 25 %, ПД – 15 %, ПУ – 20 %, НД – 5 %, НН – 35 %. Виявлені особливості будуть повторно досліджені в наступних роках.