Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
МІНЛИВІСТЬ ФІЗИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЗЕРНА СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ
І. В. Правдзіва, О. А. Демидов

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Пшениця – головна продовольча культура, яка займає провідне місце серед зернових. Зростання виробництва зерна, яке має бути нерозривно пов’язане з поліпшенням його якості і відповідати вимогам світових стандартів – одне з важливих завдань усіх працівників агропромислового комплексу.

Метою досліджень було проаналізувати мінливість фізичних показників якості зерна пшениці м’якої озимої миронівської селекції в умовах правобережного Лісостепу України. Для досягнення поставленої мети були проведені дослідження у лабораторії якості зерна на матеріалі вирощеному в лабораторії агротехнологій Миронівського інституту пшениць імені В.М. Ремесла НААН України (МІП) впродовж 2016–2019 рр. Схема досліду включала: фактор А – сорти пшениці м’якої озимої: ‘Подолянка’ (St), ‘МІП Валенсія’, ‘МІП Вишиванка’, ‘МІП Княжна’, ‘Трудівниця миронівська’, ‘Балада миронівська’, ‘Вежа миронівська’, ‘Грація миронівська’, ‘Естафета миронівська’, ‘МІП Ассоль’, ‘МІП Дніпрянка’, ‘Аврора миронівська’, ‘МІП Відзнака’, ‘МІП Дарунок’, ‘МІП Лада’, ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Ювілейна’; фактор В гідротермічні умови років вирощування: вегетаційний 2016/17, 2017/18 та 2018/19 рр.; фактор С – попередники: сидеральний пар (гірчиця біла), соя, соняшник, гірчиця/насіння, кукурудза/МВС; фактор D – строки сівби: 26 вересня, 5 та 16 жовтня.

Фізичний аналіз зерна включав визначення: маси 1000 зерен згідно методики ДСТУ ISO 520:2015 (ISO 520:2010, IDT); натури зерна (ГОСТ 10840-64); склоподібності зерна (ГОСТ 10987-76); пошкодження зерна клопом-черепашкою (ГОСТ 30483-97).

Погодні умови вегетаційних 2016/17–2018/19 рр. мали суттєві відмінності, порівнюючи з багаторічними даними.

В середньому по досліду максимальні фізичні показники якості зерна сортів пшениці м’якої озимої отримали після попередників сидеральний пар та гірчиця/зерно. Спостерігали зменшення маси 1000 зерен та натури зерна пшениці м’якої озимої зі зміщенням строку сівби від 26 вересня до 16 жовтня. Більшою масою 1000 зерен, порівняно з національним стандартом ‘Подолянка’ (40,8 г), характеризувалися сорти ‘МІП Дарунок’ (42,9 г), ‘Аврора миронівська’ (42,6 г), ‘Балада миронівська’ (42,3 г), ‘МІП Дніпрянка’ (42,2 г), ‘Трудівниця миронівська’ (41,5 г), ‘МІП Княжна’ (41,0 г), ‘Вежа миронівська’ (41,0 г) та ‘Грація миронівська’ (41,0 г). Більшою натурою зерна, в середньому на 10 г/л до сорту-стандарту виділилися сорти: ‘Трудівниця миронівська’, ‘Естафета миронівська’, ‘МІП Вишиванка’, ‘Балада миронівська’, ‘МІП Дніпрянка’, ‘МІП Ювілейна’, ‘МІП Відзнака’ та ‘МІП Княжна’.

За роки досліджень гідротермічні умови правобережного Лісостепу України в період колосіння-повна стиглість сприяли формуванню зерна нових сортів миронівської селекції з високою його склоподібністю понад 87 %. В середньому по досліду не виявлено значного впливу строків сівби на даний показник. Попередник сидеральний пар сприяв формуванню зерна з максимальною склоподібністю (93 %). За цим показником всі сорти перевищували стандарт в середньому на 4 %.

Пошкодження зерна шкідливим клопом-черепашкою коливалося в межах від 0,3 до 0,9 % і не спричиняло значного впливу на технологічні показники якості зерна.

Отже, за комплексом досліджуваних ознак виділено сорти пшениці м’якої озимої з високими фізичними показниками якості зерна: ‘МІП Княжна’, ‘Трудівниця миронівська’, ‘МІП Дніпрянка’ та ‘Балада миронівська’.


Full Text: PDF