Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ПРОСА ПРУТОПОДІБНОГО НА МАРГІНАЛЬНИХ ЗЕМЛЯХ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
О. І. Присяжнюк, В. В. Мусіч

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


За різними оцінками в Україні від 2 до 15 млн. га можна віднести до категорії малопродуктивних маргінальних земель. А отже, дослідження можливостей залучення до вирощування технічних культур на таких землях дозволить збільшити виробництво ресурсозберігаючої сировини для промисловості, а також сприятиме  підвищенню доходів агровиробників за рахунок ефективного використання  малопродуктивних земель і доступу до нових ринків сировини.

Технологія вирощування проса прутоподібного на маргінальних землях не досліджена в повній мірі та не відповідає потребам сучасного виробництва. Тому, одним із важливих завдань, які має вирішити сучасна наука є розробка елементів технології вирощування проса прутоподібного на маргінальних землях.

За результатами проведених досліджень встановлено, що середня схожість на варіантах застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований та без розкислення ґрунту була 31,2%, а на варіантах з розкисленням ґрунту – 31,6%.

Визначено що застосування розкислення ґрунту не впливало на формування кількості сходів проса прутоподібного, а основні відмінності були лише в порівнянні з варіантами внесення адсорбенту MaxiMarin гранульований. Так, в випадку без застосування вапна варіант внесення адсорбенту позитивно впливав на формування кількості рослин проса прутоподібного і їх було більше на 2,7 шт./м.п., а в випадку поєднання з розкисленням ґрунту – на 4,3 шт.м.п.

Висота рослин за застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований була 110 см. Відповідно внесення по вегетації Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га та Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га сприяло тому що в середньому рослини проса прутоподібного мали висоту 115 та 125 см.

Встановлено, що максимальна кількість пагонів були за застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований та позакореневого підживлення Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га – 31,3-32,8 шт.

Максимальні параметри урожайності проса прутоподібного були відмічені нами за використання вологоутримувача MaxiMarin гранульований в поєднанні з подальшим позакореневим підживленням гуматами. Так, визначено, що на варіанті застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований та позакореневого підживлення Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га – урожайність становила 3,21‑3,36 т/га.


Full Text: PDF