Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТВОРЕНИХ ЗРАЗКІВ СОНЯШНИКУ КОНДИТЕРСЬКОГО ЗА КОМПЛЕКСОМ ГОСПОДАРСЬКО-ЦІННИХ ОЗНАК
І. О. Ракул, В. А. Барабаш, О. М. Філаткіна

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


За останні декілька років в Україні зросла частка вирощування соняшнику кондитерського напрямку використання (5% посівних площ). Споживачами такого виду соняшнику є кондитерські фабрики, що займаються виробництвом халви, козинакі тощо.

Перевагою кондитерського соняшнику є його відносна стабільність. Якщо у несприятливі роки, в посуху, деякі культури можуть помітно втрачати в продуктивності, то кондитерський соняшник показує стабільний врожай і тримає період вегетації в нормі. Всі несприятливі умови впливають на нього значно менше. Також такий соняшник є більш економічно вигідний, оскільки закупівельна ціна в 1,5–2 рази вища, порівняно з традиційними гібридами.

Нині в Україні зареєстровано 22 сорти та гібриди соняшнику кондитерського типу. Більшість з них іноземного походження. Тому актуальним є створення вітчизняних гібридів соняшнику кондитерського напрямку використання, що можливо за наявності добре вивченого вихідного матеріалу, що відповідає сучасним вимогам.

Метою нашої роботи було дослідження нових гетерозисних моделей за комплексом господарсько-цінних ознак. За роки досліджень проведено випробування 26 експериментальних комбінацій гібридів соняшнику кондитерського напрямку. Як стандарт використовували сорт ‘Орешек’.

Гібриди соняшнику різняться щодо тривалості вегетаційного періоду, морфотипу, стійкості до хвороб тощо. За масою 1000 насінин усі досліджувані зразки перевищили показники стандарту. Їх значення коливалися від 97,6 г до 125,1 г. Найбільший діаметр кошика відмічено у зразка УК09 – 21,3 см, що на 4,3 см більше від стандарту. Показник продуктивності гібридів соняшнику є основним у оцінюванні господарської цінності кожного з них. Так, максимальну продуктивність було відмічено у зразків УК09 (137,8 г) і УК21 (120,3 г). У сорту ‘Орешек’ цей показник становив 115,7 г з рослини. Найнижчу продуктивність спостерігали у гібриду УК19 – 100,3 г. Найбільшою натурою насіння соняшнику вирізнялися зразки УК09 і УК24 із значеннями 380 г/л та 363 г/л відповідно. Значення даного показника у інших гібридів коливалося від 347 до 358 г/л, коли натура насіння стандарту становила 322 г/л.

У результаті роботи виділено вісім кращих гібридних комбінацій. Створені матеріали доцільно використовувати у селекції соняшнику кондитерського напряму використання.


Full Text: PDF