Остання редакція: 2020-04-21
Тези доповіді
Затребуваність кондитерського соняшнику на світовому і вітчизняному ринках є основною причиною збільшення обсягу його виробництва. Проте, відсутність вітчизняних гібридів даного напрямку стримує динамічний розвиток сучасного агропромислового комплексу. Тому актуальним є питання створення кондитерських гібридів та батьківських компонентів для їх отримання.
Вивчення рівня прояву господарсько-цінних ознак зразків соняшнику проводили на дослідній ділянці кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва впродовж 2018–2019 рр.
Метою роботи було формування колекції соняшнику, пошук джерел та донорів цінних господарських ознак. У ході виконання наукової роботи проведено польові, лабораторні спостереження, обліки та аналізи. Рослини оцінювали за 54 морфологічними, біологічними, господарсько-цінними показниками, у тому числі стійкістю до збудників основних хвороб і шкідників та якістю насіння.
У результаті досліджень виділено сорт соняшнику кондитерського напрямку використання ‘Запорізький кондитерський’. Він толерантний до вовчка, несправжньої борошнистої роси та стійкий до вертицильозу. У різні роки висота рослин коливалася від 176 до 210 см. Кошик злегка випуклий, діаметром 37 см. Сорт має високу масу 1000 насінин – 120 г, лушпинність –30%, вміст білка у насінні –25%, та олійність 44%. Довжина насіння – 2см. Період вегетації рослин 120 діб.
За використання самозапилених рослин сорту ‘Запорізький кондитерський’ виділено сім батьківських ліній з високою масою 1000 насінин та крупним насінням.
Висота створених зразків у коливалася від 196 до 226 см. Найвищою масою 1000 насінин характеризувалася лінія К352 – 155 г. Дещо поступалися їй лінії К908 (133,5 г) і К4667 (130 г). Найнижчі показники були у зразків К1378 – 112,5 г і К440 – 119,5 г. Довжина насіння ліній К1348 і К9607 становила 1,5 см; К352, К5764, К908, К440 – 1,6 см. Найкрупніше насіння мав зразок К4667 – 1,8 см.
Таким чином, встановлено, що сорт соняшнику ‘Запорізький кондитерський’ доцільно використовувати у якості донора крупноплідності. Отримані матеріали можуть слугувати вихідними формами у селекції гібридів соняшнику кондитерського напряму використання.