Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ПРЕПАРАТУ «БАКТРІЛОН-А» НА УРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ МОРКВИ РІЗНИХ СОРТІВ
І. М. Рудник, О. В. Завадська

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Важливим чинником збільшення обсягів виробництва овочевих культур є удосконалення та оптимізація елементів технології вирощування, які спрямовані на підвищення їхньої продуктивності. Одним із шляхів удосконалення технології їх вирощування є застосування біоцидних полімерів поліфункціональної дії. Метою роботи було дослідити, обґрунтувати та визначити ефективність використання біоцидного препарату «Бактрілон-А» для одержання  якісних, придатних для тривалого зберігання врожаїв моркви різних сортів.

Дослідження проводили згідно з методикою двофакторних дослідів. Повторність – триразова з рендомізацією. Технологія вирощування сортів моркви, прийнята у виробничих умовах. Насіння замочували у воді та у розчинах з концентрацією препарату 1 мл/1 л води на  2 год., концентрацією – 10 мл/1 л води на 1 год. У фазу масових сходів (08.05) проводили обробку вегетуючих рослин препаратом у концентрації 3 мл/10 л води. За контроль взято обробку насіння та рослин водою. Дослідження проводили з двома сортами моркви, поширеними у зоні Лісостепу: ‘Наполі’ F1 та ‘Карлена’.

Встановлено, що формування товарної урожайності моркви залежало від її сортових особливостей та суттєво не залежало від обробки насіння і вегетуючих рослин біоцидним препаратом «Бактрілон-А» різної концентрації (0,01 та 0,1%). Вищою товарної врожайністю характеризуються сорти моркви ‘Наполі’ F1 (45,7т/га) і ‘Карлена’ (35,9 т/га) за використання препарату «Бактрілон-А» в концентрації 0,01% із середньою масою коренеплодів відповідно 148,5 та 118,8 г та товарністю 82,6 та 79,5%.

Як відомо, коренеплоди моркви зберігають протягом тривалого часу та використовують для  переробки. Придатність їх до тривалого зберігання чи переробки значно залежить від вмісту основних біохімічних показників, зокрема – сухої речовини та цукрів. Коренеплоди гібриду ‘Наполі’ F1 за період вегетації накопичували 11,98‑15,95% сухої речовини, 10‑13,4% – сухої розчинної речовини та 6,5-8,71 % цукрі (сума). Обробка насіння і вегетуючих рослин біоцидним препаратом «Бактрілон-А» у концентрації 0,01% підвищувала ці показники, порівно з контролем, а саме: вміст сухої речовини збільшувався на 3,97%, сухої розчинної – на 3,4 %, а цукрів – на 2,21%.

Аналогічні дані тримали і при аналізі коренеплодів сорту ‘Карлена’. Максимальний вміст поживних речовин виявився за використання препарату Бактрілон-А у концентрації 0,01%. Однак різниця між контролем була менш відчутною ніж у гібрида ‘Наполі’ F1. Щодо вмісту в коренеплодах речовин, що характеризують їх  біологічну цінність (вміст вітаміну С та каротину), суттєвого впливу препарату не виявили.


Full Text: PDF