Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
МОРОЗОСТІЙКІСТЬ СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ РІЗНОГО ЕКОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ
Н. І. Рябчун, А. М. Рєзнік

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Сорт є вирішальним фактором при плануванні прибутковості, і в умовах сучасного виробництва до нього висуваються суворі критерії. Конкурентоздатний сорт пшениці озимої має поєднувати у собі високу урожайність, адаптивність до несприятливих чинників середовища, та характеризуватися певними якісними показниками. Експертами Насіннєвої асоціації України встановлено, що більшість українських аграріїв активно здійснюють сортозміну пшениці озимої, в тому числі залучають до вирощування сорти іноземної селекції.

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2020 р. зареєстровано 500 сортів пшениці м’якої озимої, з них 122 сорти –з інших країн. Останні створені в різних умовах, відмінних від клімату України, а тому метою дослідження було вивчення їх морозостійкості, оскільки, незважаючи на загальне потепління, різке зниження температури, особливо після відновлення вегетації, призводить до пошкодження рослин та зниження врожайності.

Матеріалом для досліджень (2018‑2020 рр.) були 15 сортів з колекції НЦГРРУ з таких країн: Україна (7), Білорусія (1), Німеччина (2), Франція (1), Чехія (2), Китай (1), США (1). Еталоном обрано сорт с добре відомим рівнем морозостійкості ʻПодолянкаʼ (7,0 балів, критична температура вимерзання (КТВ) -17,0°С). Загартування рослин відбувалось у природних умовах на вегетаційному майданчику, а проморожування у морозильних камерах за двох температур, з поступовим їх зниженням до критичних значень, експозиція – 24 години.

За результатами проморожування сорти розподілено на групи за рівнем морозостійкості. Висока морозостійкість (7,0-7,5 балів, КТВ -17,0-17,5°С) була у сортів ʻДосконалаʼ (UKR), ʻКраса ланівʼ (UKR), ʻЗдобнаʼ (UKR), ʻБогданаʼ (UKR), ʻМудрість одеськаʼ (UKR). Сорти ʻЛіра одеськаʼ (UKR), ʻДаринка київськаʼ (UKR), ʻЭлегияʼ (BLR) і ʻТобакʼ (DEU), проявили рівень морозостійкості вищесередній (від 6,0 до 6,5 балів, КТВ -16,0-16,5°С). До групи середньої морозостійкості (5,0 балів, КТВ -15,0°С) увійшов сорт ʻRiditʼ (USA). Нижчесередня морозостійкість (КТВ -14,0°С, 4,0 бали) відмічена у сортів ʻBardotkaʼ (CZE) та ʻDiottaʼ (CHN). Низька морозостійкість (КТВ -12,5-13,5°С, 2,5-3,5 балів) була у сортів ʻMescalʼ (DEU), ʻAltigoʼ (FRA), ʻScorpionʼ (CZE). Такі сорти перебувають у групі ризику за морозостійкістю.

Сорти пшениці м’якої озимої, інтродуковані з інших еколого-географічних зон, мають бути ретельно вивченими щодо їх адаптованості до несприятливих абіотичних чинників на території України. Серед досліджених сортів найбільш морозостійкими виявились зразки з України (ʻДосконалаʼ, ʻЗдобнаʼ, ʻБогданаʼ, ʻМудрість одеськаʼ та ін.), а серед іноземних сортів з Німеччини (ʻТобакʼ), Білорусі (ʻЭлегияʼ), США (ʻRiditʼ).


Full Text: PDF