Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ДЖЕРЕЛА ЦІННИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК ЯЧМЕНЮ ЯРОГО ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ
В. Я. Сабадин

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


Збільшення виробництва зерна ячменю ярого є одним із важливих завдань сільського господарства, що значною мірою залежить від підвищення врожайності культури. Провідне значення у вирішенні цієї проблеми має селекція зі створення і впровадження у сільськогосподарське виробництво нових з високим генетичним потенціалом продуктивності і якості зерна у поєднанні з оптимальною реакцією на мінливі погодні умови, що забезпечує максимальну реалізацію потенційних можливостей сорту. Пошук і використання джерел цінних господарських ознак для селекції ячменю базується на залученні генофонду, який у процесі еволюції здатний протистояти дії несприятливих біотичних та абіотичних факторів навколишнього середовища.

Метою дослідження було виділили кращі сорти ячменю ярого за урожайними властивостями як джерела цінних ознак для селекції.

Роботу проводили в умовах дослідного поля Білоцерківського національного аграрного університету впродовж 2013‑2016 рр. Матеріалом для досліджень була колекція ячменю ярого – 130 сортів. Сівбу, догляд та збирання врожаю проводили вручну. Згідно загальноприйнятих методик проводили аналіз структури врожаю (висота рослини, продуктивна кущистість, довжина головного колоса, кількість зерен та маса зерна з головного колоса). Результати математично оброблені за Б. О. Доспєховим з використанням комп’ютерної програми Excel.

Впродовж чотирьох років досліджень колекції ячменю ярого виділено сортозразки, які були на рівні, або кращими за сорт-стандарт ʻВзірецьʼ.

За висотою всі сортозразки ячменю ярого були середньо рослими. За продуктивною кущистістю знаходилися на рівні стандарту і мали, у середньому, від 2,9 шт. до 3,5 шт. стебел.

У середньому за чотири роки досліджень за довжиною головного колоса кращими та на рівні сорту-стандарту ʻВзірецьʼ (8,9±0,9 см) були сорти: ʻKuburasʼ (10,2±1,0 см), ‘Vivaldiʼ (9,7±0,9 см), ʻТройчанʼ (9,7±1,1 см), ʻСанктрумʼ (9,5±0,8 см), ʻHankaʼ (9,1±1,1 см), ʻКолоритʼ (9,1±1,0 см) та ін.

За кількістю зерен у головному колосі кращими та на рівні сорту-стандарту ʻВзірецьʼ (22,9±1,8 шт.) були сорти: ʻKuburasʼ (25,1±2,8 шт.), ʻТройчанʼ (24,7±2,2 шт.), ʻBarkeʼ (24,5±2,5 шт.), ʻDanutaʼ (24,4±2,2 шт.), ʻHankaʼ (24,2±2,3 шт.), ʻЄвропрестижʼ (23,8±2,1 шт.), ʻСанктрумʼ (23,6±2,0 шт.) та ін.

За масою зерна з головного колоса кращими та на рівні сорту-стандарту ʻВзірецьʼ (1,3±0,2 г) були сорти: ʻKuburasʼ (1,6±0,3 г), ʻDanutaʼ (1,6±0,3 г), ʻТройчанʼ (1,6±0,2 г), ʻКолоритʼ (1,6±0,3 г) та ін.

Виділені сорти є вихідним матеріалом для селекції ячменю ярого як джерела цінних ознак. Ці сорти залучено до гібридизації.


Full Text: PDF