Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ АГРОТЕХНІЧНИХ ЗАХОДІВ ВИРОЩУВАННЯ НА УРОЖАЙНІСТЬ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
Н. П. Самець

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


У комплексі агротехнологічних заходів, які забезпечують одержання високих і сталих урожаїв пшениці озимої важливе місце займає визначення оптимальних строків сівби. Важливо, що такий агрозахід, не потребує додаткових матеріальних витрат.

Для з’ясування питання про оптимальні строки сівби пшениці озимої у зоні західного Лісостепу на полях Тернопільської ДСГДС ІКСГП НААН були проведені дослідження з вивчення строків сівби пшениці озимої.

Тимчасові дослідження закладались з 1969 року, проте до 1981 року вони мали несистематичний характер і проводились у різні дати.

З метою об’єднання даних, з 1982 року цей дослід проводився шляхом висівання культури кроком у 10 днів, починаючи з 25 серпня. Всього строків сівби у 1981–2000 роках було 4–5, останній висівався 5 жовтня. Починаючи з 2001 року, пшениця озима додатково висівалась 15 жовтня, а з 2007 – 25 жовтня. В той же час, починаючи з 2002 року, строк посіву 25 серпня виключили зі схеми досліджень.

Ще у 50-х та на початку 60-х років минулого століття у зоні західного Лісостепу в Тернопільській області кращим вважався період від 20 серпня по 5 жовтня. Починаючи із середини 60-х років з появою нових інтенсивних сортів з підвищеною енергією кущення, таких як ‘Миронівська 808’, ‘Аврора’, ‘Кавказ’, ‘Карібо’, ‘Поліська 70’ та інші, оптимальними вважалися строки від 5 по 20 вересня з допустимим висівом для окремих сортів до 30 вересня. Вони були рекомендовані для виробництва у 70–80 і роки. Надалі з кінця 80-х років відбулося істотне потепління клімату, особливо помітне у холодний період. В результаті цього практично повністю зникла загроза вимерзання рослин у зимовий період. Як наслідок, на зміну високоморозостійким менш продуктивним сортам, прийшли високопродуктивні з меншою потребою в осінньому теплі з короткою, або середньою тривалістю яровизації та слабкою фотоперіодичною чутливістю. Заміна практично завершилася до кінця 90-х років. В результаті цього спостерігалось подальше зміщення строків посіву пшениці озимої у бік більш пізніх.

За даними наших досліджень за 2016–2019 роки для одержання найвищої продуктивності, оптимальними строками посіву сортів з середньою тривалістю яровизації такими як ‘Подолянка’, ‘Золотоколоса’, ‘Годувальниця Одеська’ є період з 20 по 30 вересня.

Такі сорти пшениці озимої з короткою тривалістю яровизації, як ‘Збруч’, ‘Краєвид’, ‘Столична’, ‘Нива Київщини’, ‘Щедрівка Київська’ слід висівати з 25 вересня по 5 жовтня. Їх посів без істотного зниження врожайності можна здійснювати до 10 жовтня і навіть пізніше. Більшість сучасних сортів слід починати сіяти з 25 вересня і закінчувати 10–15 жовтня.


Full Text: PDF