Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОБГРУНТУВАННЯ СУЧАСНОГО МОНІТОРИНГУ І КОНТРОЛЮ КОМПЛЕКСУ ШКІДНИКІВ У КОРОТКОРОТАЦІЙНИХ ПОЛЬОВИХ СІВОЗМІНАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
О. М. Стерлікова, Л. В. Гуменюк, А. Т. Ковальська

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


В 2017‑2019 рр. проведені спостереження за фенологією комплексу шкідників та їх кількісний стан із розробкою моделей прогнозу ступеня заселення посівів зернових, зернобобових та інших культур, а також впливу на поширення фітофагів нових систем  захисту рослин. Сезонна динаміка чисельності шкідників на окремих посівах перевищувала ЕПШ на 23‑47%, однак у 2019 році кількість їх вірогідно зменшилася, що ураховано при оцінювані сучасного фітосанітарного і агроекологічного стану нових сівозмін. Відмічено, що діагностичні ознаки превалюючих понад 29 видів шкідників із сезонною динамікою формувань шкідливих організмів доцільно ураховувати при обґрунтуванні процесів, що відбуваються на основних етапах органогенезу культурних рослин.

Уточнено особливості впливу на трофічні зв’язки сільськогосподарських культур і шкідливих організмів за систем захисту посівів із внесенням бакових сумішей рідких форм агрохімікатів. Ці особливості оцінені за властивостями ґрунтів, що з коефіцієнтом детермінації 73‑82% оцінено при показниках виживання шкідливих організмів та їх поширення в умовах регіону досліджень. Визначено, що основне місце в системному управлінні розвитком шкідливих видів організмів займають показники структури нових сівозмін, які впливають на чисельність виявлених видів при перших етапах органогенезу і в період формування генеративних органів. При цьому контроль шкідливих організмів, зокрема, першого-другого віку фітофагів доцільно проводити за розробленими системами, що поєднують хімічні та біологічні засоби захисту польових культур із додаванням до робочого розчину 3‑7% азотних добрив.

В роки спостережень уточнені механізми саморегуляції фітофагів при вирощуванні окремих районованих та перспективних сортів нуту, гороху і зернових колосових культур. Запропоновано комплекс захисних заходів щодо контролю комплексу шкідливих організмів з використанням біолого-екологічних принципів інтегрованого управління шкідливими організмами на популяційному рівні.

Визначені напрям гармонізації структури польових сівозмін і формалізації внесення інформації щодо дистанційного фітосанітарного моніторингу агроценозів із наслідками дії та післядії понад 300 препаратів.

В системах захисту польових культур виділені показники функціональної стійкості систем землеробства за ресурсоощадних способів обробітку ґрунту із визначенням взаємозвʼязку комплексу шкідливих організмів з кількісними та якісними показниками органічної речовини сучасних агроценозів.


Full Text: PDF