Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЯКІСТЬ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ РІЗНИХ ГІБРИДІВ
Н. О. Ящук, Б. С. Нескорочений

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


Кукурудза є цінним продуктом харчування, незамінним кормом в раціоні тварин та має перспективи застосування в біопаливній і технологічній промисловості. Постійний попит на світовому та внутрішньому ринках, доступність сучасних технології, висока врожайність за помірних витрат – це ті фактори, через які дрібні фермери та великі господарства надають перевагу цій культурі. При цьому важливим кроком є вибір високоврожайного з гарними якісними показниками гібриду кукурудзи придатного на різні цілі.

Метою досліджень було виявлення кращого гібриду кукурудзи для використання на продовольчі, технічні та кормові цілі. Досліджували зерно кукурудзи гібридів ‘Лелека МВ’, ‘Аншлаг’ та ‘Донор МВ’, яке вирощене в умовах ДПДГ «Шевченківське» Тетіївського району Київської області.

Важливим для збереження та переробки зерна є відсутність домішок у зерновій масі кукурудзи. Зернова маса гібридів ‘Аншлаг’ та ‘Лелека МВ’ була максимально очищена від різного виду домішок, лише в гібриду ‘Донор МВ’ було виявлено 3% поїденого зерна шкідниками.

Зерно досліджуваних гібридів кукурудзи мало вологість у межах стандарту: 14,3% у ‘Донор МВ’ та ‘Аншлаг’ і дещо менше – 13,9% в гібриду ‘Лелека МВ’, що дозволяє безпечно зберігати та використовувати його на різні цілі.

Найвищий показник натури був у зерна гібриду ‘Аншлаг’ – 803 г/л, що дозволить отримати великий вихід крупи чи борошна. Дещо менший показник був у гібриду ‘Лелека МВ’– 770 г/л та ще найменший у ‘Донор МВ’ – 748 г/л.

За поживністю, зокрема за вмістом білка переважав гібрид ‘Донор МВ’ – 11,3 %. Враховуючи низький показник натури, але високу поживну цінність, зерно даного гібриду варто використовувати на кормові цілі. Значно менший вміст білка був у гібриду ‘Аншлаг’ – 10,3% та ще менше у гібрида ‘Лелека МВ’– 10,1%.

Одночасно, зерно гібриду ‘Лелека МВ’ характеризувалося найбільшим вмістом крохмалю – 70,1%, що робить його найбільш цінним для використання на технічні цілі, зокрема виробництва крохмалю, солоду, спирту. Дещо меншими були показники вмісту крохмалю в зерні інших двох гібридів: у ‘Аншлаг’ – 69,1% та у ‘Донор МВ’– 68,7%.

Зерно кукурудзи, також, може бути використане для виробництва олії, зокрема його зародок. Тому важливим показником є і вміст олії в зерні кукурудзи.  Однаковим цей показник був у гібридів ‘Аншлаг’ та ‘Донор МВ’ – 4,5% та значно меншим у гібриду ‘Лелека МВ’– 4,0%.

Таким чином, найкращим для виробництва крупи та борошно є зерно гібриду ‘Аншлаг’, для крохмалю та спирту – гібриду ‘Лелека МВ’, для кормових цілей – ‘Донор МВ’, а для отримання олії може бути використане зерно кукурудзи гібридів ‘Аншлаг’ та ‘Донор МВ’.


Full Text: PDF