Остання редакція: 2018-04-18
Тези доповіді
Суниця садова одна з найбільш поширених ягідних культур у світі. Її ягоди містять багато корисних речовин, які мають лікувальні та профілактичні властивості. Серед найбільш цінних компонентів хімічного складу особлива роль у поліфенолів. У той же час, складова частина речовин фенольної природи є антоціани, які обумовлюють насиченість і яскравість кольору ягід і продуктів переробки (соки, компоти, вина і ін.). Здоровій людині необхідно не менше 200 мг на добу цих речовин, а в разі хвороби - не менше 300 мг. Вони не накопичуються в організмі, тому швидко включаються в метаболізм і виводяться з нього. За біологічною дією антоціани схожі на вітамін Р. Так, відомо, що антоціани сприяють зміцненню стінок капілярів і є потужними антиоксидантами, здатні зв’язувати вільні радикали і перешкоджати передчасному старінню клітин людського організму. Наразі концентрат цих речовин дозволені в якості харчових добавок (E163) у різних функціональних продуктах харчування.
Метою дослідження було встановити вплив строків збирання і режиму удобрення на формування фонду антоціанів в ягодах суниці садової.