Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ПІДЖИВЛЕННЯ НА СИМБІОТИЧНУ АКТИВНІСТЬ СОЇ
Г. Л. Гадзовський, Н. В. Новицька

Остання редакція: 2018-04-18

Тези доповіді


Як відомо, найкращий спосіб забезпечення сільськогосподарських культур мікроелементами – позакореневе підживлення, шляхом обприскування протягом вегетації у критичні фази розвитку культури, а саме: 3–5 листків, бутонізації та наливу нижніх бобів. Саме таким шляхом ми можемо забезпечити потребу культур у мікроелементах на 100 %. Найважливіші мікроелементи для сої – бор, молібден, кобальт. Бор необхідний рослинам упродовж усієї вегетації. За його нестачі особливо страждають точки росту молодих органів рослин, погіршується надходження азоту, порушується процес зав’язування і достигання насіння. Молібден сприяє росту коренів, пришвидшує розвиток і стимулює діяльність бульбочкових бактерій. Він локалізується в молодих органах рослин, а в кінці вегетації переважно зосереджується у насінні. Соя досить чутлива до внесення молібденових добрив – приріст урожайності зерна становить 2-3 ц/га.

Мета досліджень передбачала вивчення впливу інокуляції насіння та підживлення посівів сої на симбіотичну активність культури. Вдослідженнях вивчали вплив інокуляції насіння бактеріальнім препаратом на торф’яній основі ХайСтік® та позакореневого підживлення мікродобривом «УАРОСТОК»® Молібден (0,5 л/га) і комплексним мікродобривом «УАРОСТОК»®Бобові(3 л/га)на ріст, розвиток та формування врожайності ранньостиглого сортусої Хорол (оригінатор сорту: ТОВ «Науково-дослідний інститутсої»,Полтавськаобл., м. Глобино). Польові дослідження проводили в 2017 році на полях СТОВ «Васюти» Ковельського району Волинської області.


Full Text: PDF