Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
АГРОЕКОЛОГІЧНА РЕГУЛЯЦІЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ КОРИСНОЇ І ШКІДЛИВОЇ ФАУНИ НА ПОСІВАХ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Г. В. Мєлюхіна

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Агроекосистемнийрівеньзахистурослин, при якому зберігаються биоценотическі механізми регуляції, передбачає проведення заходів, що стабілізують чисельність корисних і шкідливих видів організмів не тільки на посівах с.-г культур, а й вприлеглих до них біотопах.

Збагаченню агроценозів корисними організмами сприяє оптимальна структура розміщення та агротехнічна мозаїчність посівів, організація різноманітних по набору культур сівозмін.

Нами в 20142017 рр. для залучення корисної ентомофауни на відстані 6 м від пшеничного поля була посіяна смуга фацелії шириною 3 м. Через 4 дні після застосування інсектициду в агроценозах пшениці відзначено повна відсутність корисної фауни. В цей же час на фацелії чисельність імаго сирфід, набідов, імаго і личинок златоглазок, личинок кокцінелід становила 0,31 особина/10 помахів сачком, імаго і личинок оріусов до 4 особин/10 помахів. Також на фацелії відзначений років імаго левкопісов, перетинчастокрилих паразитів афелінід і афидіїд. Таким чином, посіви фацелії з'явилися місцем резервації корисної фауни і сприяли її збереженню в період обробки полів зернових пестицидами.

У самих агроценозах застосування засобів захисту повинно бути спрямоване не на максимальне винищення шкідливих видів, а на стабілізацію їх чисельності на рівні, достатньому для підтримки ефективної діяльності ентомофагів і ентомопатогенів і не перевищує порогів шкодочинності. Це можливо повним скасуванням інсектицидних обробок при певному рівні ефективності ентомофагів, зрушенням термінів обробки інсектицидами по можливості на більш ранні фази розвитку рослин, коли щільність популяцій ентомофагів ще невелика, заміною суцільних обробок локальними: крайовими - коли шкідники заселяють поля з їх крайової частини, стрічковими - при суцільному заселенні посівів шкідниками або залишають недоторканими краю поля шириною 35 м при заселенні шкідниками центральній частині полів або концентрації в крайовій частині хижаків і паразитів. Локальні обробки сприяють відновленню чисельності корисних видів в найкоротші терміни за рахунок переселення їх з необроблених ділянок і прилеглих до посівів біотопів.

Агроекологічна регуляція чисельності комах дозволяє скоротити застосування пестицидів за рахунок збереження природних ентомофагів і підвищення їх ефективності, забезпечує екологічно стійке і при природоохоронного землекористування.


Full Text: PDF