Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ ПРОРОСТКІВ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ, УРАЖЕНИХ PSEUDOCERCOSPORELLA HERPOTRICHOIDES, ЗА ДІЇБАКТЕРІАЛЬНИХ ІЗОЛЯТІВ BACILLUSSUBTILIS
Ю. М. Письменна, О. О. Панюта, Л. М. Бацманова, Т. О. Кондратюк, В. Н. Белава, Н. Ю. Таран

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Глобальні зміни клімату суттєво погіршують фітосанітарний стан довкілля. Застосування бактеріальних препаратів для обробки насіння або рослин, з метою підвищення їхньої стійкості до хвороб, є перспективним напрямком для створення ефективної та безпечної системи захисту рослин. У зв’язку з цим метою роботи було дослідження впливу бактеріальних ізолятів Bacillus subtilis 537/Б1на активність антиоксидантних ферментів проростків пшениці за інфікування фітопатогеном Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron.) Deighton.

Об’єкти дослідження: сорти озимої пшениці Миронівська 808 та Renan. Досліджували 6 варіантів експерименту: контроль (№1); 7-добові проростки, оброблені суспензією: конідій P. herpotrichoides (№2), бактерійB. subtilis (№3), конідій P. herpotrichoides та бактерій B. subtilis (№4); 7-добові проростки, отримані з насіння, обробленого суспензією бактерій B. subtilis (№5) та B. subtilis з подальшим інфікуванням проростків P. herpotrichoides (№6).

Активність супероксиддисмутази (СОД) оцінювалася за гальмуванням фоторедукції НСТ спектрофотометрично (λ=560 нм). Активність каталази характеризували за швидкістю розкладання Н2О2 за 1 хвилину спектрофотометрично (λ =240 нм). Вміст білку визначали за методом Бредфорд.

Обробка проростків та насіння пшениці сорту Миронівська 808 суспензією B. subtilis сприяла активації СОД на 48 год. експозиції. Максимальне підвищення активності СОД (у 5 разів) спостерігали за інфікування проростків P. herpotrichoides. За обробки уражених фітопатогеном проростків суспензією B. subtilis активність СОД зростала у 2 рази, за обробки насіння – у 2,4. У проростків сорту Renan активність СОД була нижчою, порівняно з контролем, лише за обробки насіння та інфікованих проростків суспензією B. subtilis.

Зниження активності каталази на 48 год. експозиції констатували для проростків сорту Миронівська 808 в експериментальних варіантах№ 2, 4 та 5, що може бути пов’язане з виснаженням субстрату ферменту. За обробки B. subtilis проростків сорту Renan характерним було підвищення активності каталази або її утримання на рівні контролю, окрім проростків, інфікованих P. herpotrichoides.

Отже, в умовах патогенезу (впливу збудника очкової плямистості) суспензія бактеріальних ізолятів B. subtilis537/Б1 виявила протекторну дію, індукувала активність утилізаторів активних форм кисню.

Роботу виконано за фінансової підтримки Національним антарктичним науковим центром МОН України (Н/14-2017).


Full Text: PDF