Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Насінництво нового сорту материнки звичайної Оранта (щодо терміну проведення аналізу посівних якостей насіння)
О. В. Позняк

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Насіння багатьох пряно-смакових, ароматичних, лікарських рослин, зокрема і материнки звичайної (Origanum vulgare L.) - багаторічної рослини родини Глухокропивні, або Губоцвіті (Lamiaceae /Labiatae/), характеризується низьким рівнем схожості і значним рівнем коливання енергії проростання, що пов’язано з підвищеним вмістом в насіннєвій оболонці ефірної олії, яка є перепоною для його набухання і проростання. Через повільний ріст в початковий період вегетації сіянці можуть бути дуже сприйнятливими до ураження фітопатогенними грибами та бактеріями і спорофітною мікробіотою, що викликає запліснявіння насіння і проростків.

Крім того, насіння більшості багаторічних видів рослин після дозрівання знаходяться у стані глибокого спокою, для проростання воно має пройти через стан сну ембріону; цей період різний і залежить як від виду рослин, так і від умов зберігання насіння. Стратифікацію, яка використовується у виробничих умовах, для партії насіння, що направляється для проведення аналізу, не проводять, адже насіння не може зазнавати якого-небудь впливу зовнішніх факторів, зокрема, температурного.

Мета роботи: дослідити залежність посівних якостей насіння (зокрема енергії проростання і схожості) нового сорту материнки звичайної Оранта, вирощеного на Чернігівщині, від тривалості періоду з часу збирання до закладання насіння на пророщування (проведення аналізу). Визначення енергії проростання і схожості насіння проводили у лабораторних умовах за температури 20-30 °С протягом відповідно 7 та 21 доби згідно ДСТУ 4138-2002.

У середньому за 2 роки досліджень енергія проростання витриманого протягом 35 місяців базового насіння сорту материнки звичайної Оранта становила 58 % (на 35 % більше за енергію проростання насіння, що зберігалося протягом місяця). Відповідно зросла й схожість насіння і становила 78,5%, що на 8,5% більше за мінімальний показник, передбачений стандартом, і на 46,5% більше показника для насіння, що зберігалося протягом 1 місяця. Тобто партії насіння як урожаю 2014 р., так і урожаю 2015 р. відповідали встановленим стандартом (для ДН і БН – 70 %) значенням для добазового і базового насіння.

Насіння цього сорту 2014 року урожаю через 12 місяців після зберігання не втратило посівних якостей: енергія проростання становила 67 %, а схожість – 80 %, що на 10 % більше від мінімальних значень, передбачених стандартом, і на 36 % більше за схожість насіння, що зберігалося протягом місяця. Залишались високими ці показники і після 17 місяців зберігання.

Отже, встановлено, що свіжозібране насіння материнки звичайної сорту Оранта має низьку енергію проростання і схожість, дослідження низки аспектів у цьому напрямі необхідно продовжити.


Full Text: PDF