Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Результати досліджень щодо збереження сорту огірка ‘Ніжинський місцевий’ на його історичній батьківщині
О. В. Позняк, Н. І. Птуха, В. М. Несин

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


На основі сорту огірка народної селекції ‘Ніжинський місцевий’ у м. Ніжині (і прилеглих районах) Чернігівської області розвивався славнозвісний ніжинський огірковий промисел. У кінці ХХ століття (у промислових масштабах – і донині) вирощування сортів огірка ніжинського сортотипу в регіоні, як і в цілому в державі, було припинено через їх низьку стійкість проти пероноспорозу, епіфітотія якого спостерігається з кінця 80-х років минулого століття. Водночас занепала через брак сировини і переробна промисловість, її відновлення відбувалося на основі сортів і гібридів іноземної селекції. З метою збереження сорту огірка ‘Ніжинський місцевий’ проводиться пошукова і селекційна робота науково-дослідними установами, що розташовані в регіоні, зокрема Дослідною станцією «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Так, на Селекційно-дослідній станції «Маяк» (тепер ДС «Маяк» ІОБ НААН), створеній в насінницькому радгоспі ім. Котовського в с. Крути Ніжинського району Чернігівської області за наказом Міністерства сільського господарства СРСР № 192 від 26 квітня 1974 року з метою удосконалення технології механізованого вирощування і збирання насіння овочевих культур та кормових коренеплодів в районах Полісся УРСР, з самого початку діяльності установи згідно тематичних планів проводилась науково-дослідна робота з сортом огірка народної селекції Ніжинський місцевий по вивченню різноманітних аспектів: проводилися морфологічно-біометричний опис сортопопуляції, підтримання сорту у чистоті, селекційно-насінницька робота з сортопопуляцією.

Важливим етапом в дослідженні сорту огірка Ніжинський місцевий в сучасних умовах є його реєстрація в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Це пов’язано з тим, що відповідно до чинного законодавства сорти, які не внесені в Реєстр, не можуть вирощуватись на території Україні. Отож першим кроком діяльності науковців Дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН було «узаконення» існування самого класичного сорту, який був виключений з Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні як такий, що втрачений в Україні. Проте на ДС «Маяк» ІОБ НААН цей сорт збережений, проводилось його первинне насінництво, тривала селекційна робота тощо. З 2009 році розпочалася робота щодо офіційної реєстрації сорту. Після здійснення усіх заходів щодо проведення науково-технічної експертизи в експертних закладах системи державного сортовипробування сорт огірка Ніжинський місцевий у 2016 році внесено до Державного реєстру (Свідоцтво про держреєстрацію № 160878 від 13.06.2016 р.), а ДС «Маяк» ІОБ НААН визнана підтримувачем сорту. В установі проводиться первинне насінництво сорту. Отже, відродження огіркового промислу на його основі – цілком реально.


Full Text: PDF