Остання редакція: 2018-04-18
Тези доповіді
У світовому землеробстві посівна площа під пшеницею твердою озимою за останні 15 років розширилася від 15,5 до 18,3 млн га, що становить біля 5-7 % від загального світового пшеничного обсягу посівів. Виробництво зерна пшениці твердої за ці роки знаходилося на рівні 30‑35 млн. т.Провідними виробниками твердої пшениці є країни ЄС, що займають 28‑36 % обсягів світового виробництва твердої озимої пшениці. В Україні фактична загальна площа, зайнята під пшеницею твердою озимою, знаходиться на рівні 500 тис.га при валовому виробництві 1,5‑2,3млн.т.
Зерно пшениці твердої озимої є незамінним у виробництві високоякісних макаронних виробів. Використовують досить широко в хлібопекарській, круп’яній, кондитерській галузях харчової промисловості. Порівняно з м'якими пшеницями, їх зерно багатше на білок (16‑19 %). Сорти твердої пшениці дають можливість отримати більший вихід борошна, особливо вищогогатунку. У твердійпшениціцейпоказник становить не менше, ніж 40‑70 %, коли у м’якій – 30‑50 %. Тверда пшениця, у порівнянні з м’якою,майже не осипається, менше уражується збудниками хвороб та пошкоджується шкідниками, стійкіша до вилягання. На родючих грунтах з дотриманням відповідної агротехнології дає вищі й стабільніші врожаї. Проте, на землях із середньою родючістю поступається за врожайністю. Це є однією з основних причин непопулярності в Україні.