Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ЕКСТРЕМАЛЬНІ ПРИРОДНІ УМОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ ЗАПОРУКА СТВОРЕННЯ ЦІННОГО СЕЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
В. І. Дубовий, С. М. Парфенюк

Остання редакція: 2018-04-18

Тези доповіді


В селекції озимих зернових культур однією із основних властивостей є морозо- та зимостійкість. Не в кожний рік складаються бажані умови для проведення оцінки та добору озимих зернових культур за цими властивостями. Якщо до 70-х років минулого сторіччя низькі температурні умови на вузлі кущіння були в середині зими, то в подальшому  такі умови перемістились на кінець осені і весняний період.

Тільки проведення детального аналізу селекційного матеріалу в період перезимівлі за різких температурних змін можливим є одержати цінний вихідний селекційний матеріал.Так, історія створення сорту-шедевру озимої пшениці Миронівської 808,яку надала безпосередній  виконавець методичних робіт, кандидат сільськогосподарських наук Катерина Миколаївна Куреня, за що ми її щиро вдячні, є яскравим прикладом.Метод створення його є надзвичайно оригінальним, адже висівали сорт ярої пшениці Артемівка в піздні строки: 31-го жовтня, 20-го листопада і 1-го грудня в 1952 році. Слід відмітити, що згідно даних Миронівської агрометеостанції, яка розміщена на земляхМиронівського інституту пшениці і. В.М.Ремесла, в цей зимовий період мінімальна температура на вузлі кущення була в третій декаді січня мінус 7°C.В наступному 1953∕54 році мінімальна температура була в першій декаді лютого, мінус 17°C. В 1954∕55 році -  в третій декаді січня мінус 7°C, а в 1955∕56 році в першій декаді лютого мінус 18°C.Саме за таких агрометеорологічних параметрів і при надзвичайно відповідальній роботі на той час колективу відділу селекції пшениці і був створений сорт Миронівська 808.


Full Text: PDF