Остання редакція: 2018-04-19
Тези доповіді
Однією з небезпечних захворювань під час зберігання картоплі є парша срібляста, внаслідок якої відходи у вигляді хворих бульб після зимового зберігання в окремі роки складали до 27 %.
Метою наших досліджень передбачалося встановити симптоматику та біологічні особливості розвитку збудника H. solaniDurieu&Mont. в умовах Полісся України.
У результаті проведення досліджень щодо симптоматики хвороби встановлено, на поверхні бульб сорту Лаура з’являються плями сірого кольору зі сріблястим блиском діаметром 1–10 мм. Плями поступово покривають значну частину поверхні бульби, особливо в її столонному кінці. На поверхні плям були добре помітні дуже дрібні тьмяно-чорного забарвлення у вигляді крапок – склероції збудника, які знаходилися в уражених клітинах шкірочки бульби по периферії плями.
Щодо вивчення біологічних особливостей збудника H. solaniDurieu&Mont. нами підтверджено, що конідієносці прямі, циліндричні, темнооливкові з перегородками. Конідії обернено-булавоподібні з 2–8 перегородками, звужені на вершині, коричневі, біля основи із темно-коричневим або чорним рубцем, зверху світлі.
Інтенсивність росту збудника H. solaniDurieu&Mont. залежало від складу і типу середовища. З огляду на фізіологічні та морфологічні особливості гриба H. solaniDurieu&Mont. для тестування біологічних середовищ нами були вибрані: картопляний-глюкозний агар, вівсяний агар, ячмінний та житній агар. Так, в умовах середовища біологічного походження – картопляно-глюкозний агар (КГА) – на третю добу вирощування гриба H. solaniDurieu&Mont. діаметр колоній становив 7,1 мм (на інших біологічних середовищах, в середньому,4,8 мм); на синтетичному середовищі Чапека росту гриба практично не було. Грибниця гриба H. solaniDurieu&Mont. продовжувала інтенсивно розвиватись на всіх видах біологічних середовищ. Зокрема, на 17 добу найбільший діаметр колоній гриба залишався на картопляно-глюкозному агарі – 34,1 мм (на інших біологічних середовищах діаметр колоній в середньому становив 28,0 мм); на синтетичному середовищі Чапека на 11 добу діаметр колоній становив 1,5 мм, а на 17 добу – лише 3,0 мм.
Отже, найкращим середовищем для росту і розвитку гриба H. solaniDurieu&Mont. є картопляно-глюкозний агар.