Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
МІКРОКЛОНАЛЬНЕ РОЗМНОЖЕННЯ КАРТОПЛІ (SOLANUM TUBEROZUM L.)
Ю. О. Продащук, О. Л. Кляченко

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Картопля (Solanum tuberosum L.) найбільш важлива продовольча культура в світі сільськогосподарських культур. Якість насіннєвого матеріалу залишається одним з найважливіших чинників отримання високого врожаю. Завдання сучасного насінництва полягає в оздоровленні картоплі від вірусних та інших хвороб і розмноженні оздоровленого матеріалу в асептичних умовах. Технологія оздоровлення ґрунтується на сучасних досягненнях біологічної науки в галузі біотехнології, імунології, молекулярной біології. Клональне мікророзмноження новий перспективний спосіб вегетативного розмноження рослин, що дозволяє отримувати генетично однорідний, оздоровлений посадковий матеріал. Цей метод значно підвищує коефіцієнт розмноження, при цьому знижується вірогідність повторного ураження.

Метою роботи вивчення особливостей мікроклонального розмноження картопліSolanumtuberozumL. при одержанні здорового посадкового матеріалу.

При введені в культуру invitro використовували насіння картоплі середньостиглого сорту «Реванш» і «Діва» вітчизняної та проростки раннього сорту «Коломбо» - зарубіжної селекції. Експлантати стерилізували за наступною схемою: 1).70 % C2H5OH(1хв); 2).0,1 % HgCl2(10хв); 3).dH2O (3×10хв). При цьому було отримано 100% ефективності стерилізації насіння сорту ‘Реванш’ та ‘Діва’ та 30 % проростків сорту 'Коломбо'. Живціта насіння переносилина безгормональне живильне середовище Мурасіге і Скуга (МС). Культивання здійснювали в світловій культуральній кімнаті за температури 25-26ºС і відносній вологості повітря 6070 %. Стерильні життєздатні експлантати субкультивували на модифікованому живильному середовищі МС доповнене кінетином в концентрації 0,5 мг/л. Після 2-х тижнів культивування спостерігали інтенсивний ріст пагонів з появою листків (23шт) і розвиненою кореневою системою.

В результаті дослідження було встановлено та оптимізовано умови отримання асептичного матеріалу насіння та проростків рослин картоплі та її мікроклональне розмноження.Встановлено, що активне пагоноутворення і ризогенез спостерігається при культивуванні рослин на середовищі за прописом Мурасіге і Скуга, доповненому кінетином у концентрації 0,5 мг/л. Виявлено, що найбільш доцільно в культуру invitroрослини картоплі вводити насінням. Не ефективним є введення в культуру invitroрослин картоплі проростками бульби, із-за недостатньої проникненності стерилізуючої речовини в тканини рослин і високим рівнем контамінації мікроорганізмами.


Full Text: PDF