Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Селекція огірка ніжинського сортотипу
Н. І. Птуха, О. В. Позняк, В. М. Несин

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


На Дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН збережено сорт огірка народної селекції Ніжинський місцевий, на основі якого на території Ніжинщини (Чернігівська область) розвивався славнозвісний засолювальний промисел. Окрім того, в установі триває робота зі створення новітнього сортименту огірка ніжинського сортотипу. Так, одержано конкурентноздатні інноваційні розробки, а саме гібрид огірка ‘Джекон’ F1 та сорти ‘Ніжинський дар’, ‘Ніжинський 23’ і ‘Дарунок осені’ (усі на сьогодні внесено до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні). Гібрид огірка ‘Сармат’ F1 проходить науково-технічну експертизу в експертних закладах системи державного сортовипробування.

Гібрид ‘Джекон’ F1високоврожайний: середня загальна урожайність 32,6 т/га, товарна – 25,5 т/га. Дегустаційна оцінка свіжих плодів 4,7 балів, солоних – 4,8 балів. Гібрид відносно стійкий проти пероноспорозу.

Урожайність плодів сорту ‘Ніжинський дар’ 32 т/га. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 4,86 балів, солоних – 5,0 балів. Сорт ‘Ніжинський 23’вирізняється високою загальною та товарною урожайністю плодів: 33,6 т/га та 28,4 т/га відповідно.

Урожайність плодів сорту ‘Дарунок осені’ 27,1 т/га, товарна – 21,1 т/га, товарність 78 %. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 5,0 балів, солоних – 4,5 балів. Універсального використання.

Згідно повідомлення Українського інституту експертизи сортів рослин №3150 (лист 45-2-10-3/3974 від 13.11.2017 р.), за результатами аналізу польових досліджень на ВОС у 2017 р. у Якимівському секторі польових досліджень Філії УІЕСР Запорізького ОДЦЕСР, однорідність гібриду ‘Сармат’ F1була у межах норми. Вирізняється високою загальною та товарною урожайністю плодів: 42,2 т/га та 36,2 т/га відповідно.

Створені на ДС «Маяк» ІОБ НААН гібриди і сорти огірка - ніжинського сортотипу, придатні для засолювання, конкурентноздатні на ринку, відповідають вимогам, що висуваються до сучасних інноваційних селекційних розробок в овочівництві і рекомендовані для впровадження в усіх зонах України у відкритому ґрунті. Сфери освоєння: сільськогосподарські підприємства різних форм власності та господарювання, переробні (консервні) підприємства. Робота зі створення новітнього сортименту огірка в установі триває за завданням 18.00.01.29.П. «Створити високопродуктивні гетерозисні гібриди огірка засолювального типу на основі ніжинського генотипу»; № державної реєстрації 0116U000044.


Full Text: PDF