Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ РІЗНИХ СОРТІВ, ВИРОЩЕНОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Ю. В. Румак, О. В. Завадська

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Укрaїнa є одним з нaйбiльших виробників пшеницi в свiтi та входить до першого десятка крaїн-виробникiв. Пшениця озима займає провідне місце в зерновому балансі нашої країни. Зерно цієї культури займає близько 40 % вaлового збору всiх зернових культур, а частка продовольчого зерна коливається в межах 55-60 %. Лише невелика частина вирощеного врожаю надходить від виробника безпосередньо до споживача. Значну частину його зберігають певний час або переробляють. Як відомо, якість зерна пшениці озимої, придатність його до зберігання чи переробки залежить від багатьох факторів, серед яких важливе місце мають сортові особливості. Тому, одним із завдань досліджень було дослідити початкову якість зерна пшениці озимої різних сортів, вирощеної в умовах Лісостепу України, з метою підбору найпридатніших з них до зберігання та переробки.

Дослідження проводили у 20162017 рр. на базі ТОВ «Лотівка Еліт» Шепетівського району Хмельницької області та навчально-наукової лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика. Для досліду було відібране зерно пшениці озимої чотирьох сортів, а саме: ‘Актер’, ‘Кубус’, ‘Миронівська’, ‘Перлина Лісостепу’. Як контроль відібрали добре вивчений вітчизняний сорт пшениці озимої ‘Миронівська’, поширений у зоні Лісостепу України, внесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні. Всі необхідні аналізи оцінки якості зерна пшениці озимої проводили в лабораторії кафедри за загальноприйнятими методиками.

Вологість досліджуваних зразків пшениці коливалася у межах 12,913,9 %. Натура – один з найважливіших технологічних показників, який впливай на вихід сортового борошна. Для зерна сильних пшениць цей показник нормується на рівні не менше 730 г/л. У процесі проведення досліджень було виявлено, що найвищий показник натури мали зразки пшениці сорту ‘Миронівська’ – 792 г/л, що відповідало вимогам 1 класу діючого стандарту (ДСТУ-П-3768:2010 Пшениця озима. Технiчнi умови). Натура зерна всіх інших сортів була суттєво нижчою порівняно з контролем. Найвищий вміст клейковини був також у зерні орту Миронівська – 26,7 %. Зерно всіх дсоліджуваних сортів пшениці озимої мало клейковину доброї якості. Показники приладу ВДК коливалися в межах 75–84 умовних одиниць і становили: у 'Миронівська сторічна' – 84 од., 'Кубус' –75 'Актер' – 76, 'Перлина Лісостепу' – 79.

За основними класоутворюючими показниками зерно пшениці озимої сорту ‘Миронівска сторічна’, вирощене в ТОВ «Лотівка Еліт», відповідає вимогам 1 класу, сортів ‘Кубус’ та ‘Актер’ – 2 класу, а сорту ‘Перлина Лісостепу’ – 3 класу.


Full Text: PDF