Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ЗМІНИ КЛІМАТУ І ОСОБЛИВОСТІ СІВБИ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ПОСУШЛИВОЇ ОСЕНІ У ПІВДЕННОМУ СТЕПУ
О. А. Коваленко

Остання редакція: 2018-04-18

Тези доповіді


Пшениця озима є провідною зерновою культурою  Південного Степу України. Проте мінливість погодних умов за роками, особливо в останній період, у цьому регіоні часто викликає нестабільність формування її врожайності. Дослідження та виробнича практика показують, що одним з головних факторів доброго стану посівів пшениці в осінній період є запаси продуктивної вологи в орному шарі грунту. У дослідах Інституту зрошуваного землеробства визначено практично пряму залежність між запасами продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на час сівби і врожайністю пшениці озимої – коефіцієнт кореляції r = 0,91‑0,97.

Аналіз погодних умов за останні 40 років свідчіть, що в зоні функціонування Інституту зрошуваного землеробства кількість опадів у серпні зменшилась з 55,3 мм до 26,0 мм, у вересні – з 55,1 до 22,0 мм і лише в жовтні вона за цей період практично не змінилась – 29,7 і 28,1 мм. Такий перебіг погодних умов осінній період часто спричиняє низьку вологозабезпеченість ґрунту. В умовах південного Степу достатні запаси вологи в орному шарі ґрунту у період оптимальних строків сівби пшениці озимої з високою імовірністю (до 80%) можуть створюватися лише по чорному пару. Менше 6 мм продуктивної вологи в шарі 0‑20 см в цій зоні по чорному пару ніколи за період досліджень не спостерігалось.


Full Text: PDF