Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ БАКТЕРІАЛЬНО-МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ НА ПОГЛИННАННЯ ФОТОСИНТЕТИЧНО АКТИВНОЇ РАДІАЦІЇ ПОСІВАМИ СОЇ
О. О. Темрієнко

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Посіви польових культур – могутні фотосинтезуючі системи, які за здатністю поглинання сонячної енергії набагато (у 2–5 разів) перевищують природні угіддя. Рослини поглинають випромінювання, що знаходиться в діапазоні видимої частини спектра (довжина хвиль від 380 до 720 нм).

Об'єктивним показником величини врожайності сільськогосподарських культур, в тому числі і сої може слугувати коефіцієнт поглинання посівами фотосинтетично активної радіації (ФАР). Середня врожайність відповідають 0,5–2,0 % поглинання ФАР, а гарні врожаї – 2–3 % ФАР. За високої культури землеробства та оптимізації всіх процесів формування продуктивності можлива акумуляція в урожаї 3,5–5 % ФАР і більше. Підвищення коефіцієнта використання енергії на фотосинтез сприяє збільшенню формування абсолютно сухої речовини і зменшенню витрат на транспірацію.

Для підвищення коефіцієнту поглинання фотосинтетично активної радіації необхідно створити сприятливі умови для росту і розвитку рослин, тобто оптимальний водний і повітряний режими, раціональне розміщення рослин на площі із сприятливою оптико-біологічною структурою, а також забезпечити їх потребу в мінеральному живленні.

За результатами досліджень у 2015–2017 рр. в Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН на сірих лісових середньо суглинкових ґрунтах відмічено, що максимальний показник поглинання ФАР у сої сортів Оріана 1,56 % та Діадема Поділля 1,73 % сформувався на ділянках, де проводили інокуляцію насіння бактеріальними препаратами Ризоактив + Фосфоентерин та проводили два позакореневі підживлення препаратами у фазі 3-й трійчастий листок Омекс 3Х (0,5 л/га) + Агрогумат (0,5 л/га) та повне цвітіння Омекс Мікромакс (0,5 л/га) + Агрогумат (0,5 л/га), на більше 0,83 % та 0,91 % порівняно з контролем без передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень. На цих же варіантах відмічена і найвища урожайність насіння сої сорту Оріана (2,69 т/га) та Діадема Поділля (2,80 т/га). Встановлений сильний позитивний зв'язок між коефіцієнтом поглинання ФАР та урожайністю насіння сої сортів Оріана (r=0,974) та Діадема Поділля (r=0,970).

Отже, для формування посіву сої як фотосинтезуючої системи слід враховувати багато факторів, серед яких важливе значення має сорт та комплекс агротехнічних заходів. Результати наших досліджень свідчать, що відсоток поглинання ФАР становив 1,561,73 %, тому виникає необхідність подальшого пошуку шляхів, які б дали можливість одержати коефіцієнт поглинання ФАР на рівні 23 % і більше та використати потенційні можливості фотосинтетичного апарату сої.


Full Text: PDF