Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ВМІСТ СИРОГО ПРОТЕЇНУ ТА ЗАГАЛЬНО АЗОТУ В НАСІННІ СОЧЕВИЦІ ЗАЛЕЖНО ВІД ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ
О. В. Топчій

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Сочевиця характеризується досить високими господарськими та агротехнічними значеннями, культивують як харчову та кормову культуру. Є цінним джерелом рослинного білка, а саме джерелом збалансованого за амінокислотним складом. Культура не накопичує шкідливих чи токсичних елементів, завдяки чому вважається екологічно чистим продуктом. Сочевичний білок значно легше (на 86 %) засвоюється нашим організмом і не супроводжується жировим компонентом який наявний в тваринному.

Тому дослідження впливу строків сівби, мікродобрив та регуляторів росту на вміст сирого протеїну та загального азоту в насіння сочевиці є актуальним.

Дослідження виконували на Уладово-Люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН (Калинівський р-н, Вінницької обл.), зона нестійкого зволоження Лісостепу України, впродовж 2016–2017 рр.

Регіон проведення досліджень характеризується помірно-континентальним кліматом. Впродовж вегетаційного періоду сочевиці в роки проведених досліджень кількість опадів була на рівні 245,9 мм. – 2016 р. та 283,1 мм. – 2017 р. За температурними показниками середньодобова температура за вегетацію в 2016 р. становила 17,3 °С, в 2017 р. – 16,4 °С.

Сорт сочевиці ‘Лінза’ висівали в два строки: 20.04.2016, 19.04.2017 – перший, 19.05.2016, 11.05.2017 – другий. Застосовували мікродобрива Квантум-Бобові та Реаком-СР-Бобові, регулятори росту Стимпо та Регоплант у фазу бутонізація в запропонованій виробником дозі. Вміст сирого протеїну визначали на приладі Kjeltec 8200 в основу якого закладений класичний метод за К’єльдалем.

Сівба рослин в різні строки впливає на показники вмісту сирого протеїну, так за ІІ-го строку вміст вищий на 1-2%. Максимальні значення в середньому за роки досліджень були у варіанті Реаком-СР-Бобові + Стимпо – 27,81 % (+2,1 %) за І-го строку та у варіанті після дії мікродобрива Реаком-СР-Бобові – 28,60 % (+1,9 %) за ІІ-го. Найнижчі показники у варіанті із застосуванням регулятору росту Стимпо – 26,70 % (-1,9 %) та Квантум-Бобові + Регоплант – 27,69 % (-1,3 %) відповідно. Також менші показники від контролю у варіантах Квантум-Бобові (-0,8%) та Реаком-СР-Бобові (-0,2 %) за І-го строку, за ІІ-го строку варіант із застосуванням регулятору росту Регоплант (-0,5 %).

За показником загального азоту найкращі та найменші значення були у тих же варіантах, що й за показником вмісту сирого протеїну, винятком є те, що за І-го строку сівби максимальні значення були у варіанті Квантум-Бобові + Стимпо 4,46 %.

Отже, аналізуючи отримані дані можна сказати, що на значення вмісту сирого протеїну позитивний вплив має мікродобриво Реаком-СР-Бобові за ІІ-го строку та в поєднані з регулятором росту Стимпо за І-го строку.


Full Text: PDF