Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ЕКОЛОГІЧНА ПЛАСТИЧНІСТЬ КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ЯКОСТІ ЗЕРНА
І. В. Федоренко, С. О. Хоменко

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Для високоефективної селекції на адаптивність і стабільність першорядне значеннямає визначення напряму і тісноти зв'язку важливих ознак якості зерна з параметрами пластичності у місцевих умовах. Складністю у селекційній роботі на якість є негативне співвідношення між показниками якості зерна та продуктивністю пшениці і її стійкістю проти низки несприятливих екологічних чинників. У зв'язку з цим, актуальним в практичному відношенні є проведення селекційної роботи на якість зерна та більш ширшого використання світових генетичних ресурсів. Оскільки на прояв ознак якості впливають не лише сорт, а і його еколого-географічне походження.

Метою досліджень було визначення рівня екологічної пластичності зразків пшениці м’якої ярої за показниками якості зерна для їх залучення в селекційні програми в якості вихідного матеріалу. Дослідження 20 колекційних зразків різного еколого-географічного походження проводили впродовж 2015–2017 рр. у лабораторії селекції ярої пшениці Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України. Метеорологічні умови в роки проведення досліджень характеризувалися широким спектром коливань умов зволоження і температурного режиму, що дало можливість виділити генотипи пшениці за адаптивним потенціалом.

В наших дослідженнях спостерігалось значне коливання рівня урожайності залежно від умов року вирощування. Виділено найбільш пластичні та стабільні колекційні зразки за рівнем урожайності – ‘Любава’ (BLR), ‘Еритроспермум 14-62’, ‘Альбідум 10-41’ (UKR), ‘ДальГау 1’, ‘Алтайская 99’ (RUS) та ін., які мають перспективне значення в селекції даної культури, що обумовлює високу стабільність даної ознаки.

Високою стабільністю та пластичністю за вмістом білка в зерні (bi=0,830,99), клейковини (bi = 0,820,99) та показником седиментації (bi=0,80 0,99), характеризувалися генотипи пшениці м’якої ярої: ‘Еритроспермум 14-62’, ‘МІП Злата’ (UKR), ‘Добрыня’ (RUS), ‘Женис’ (KAZ) та ін., що свідчить про доцільність їх використання в селекційному процесі на підвищення адаптивного потенціалу за даними ознаками.

У результаті проведених досліджень з колекційного матеріалу пшениці м’якої ярої виділено зразки – ‘Любава’ (BLR), ‘Еритроспермум 14-62’, ‘МІП Злата’ (UKR), ‘Женис’ (KAZ), ‘Красноуфимская 100’, ‘Добрыня’ (RUS) з найвищим рівнем середньої урожайності та з показниками якості зерна, що відповідають рівневі сильних та цінних пшениць. Вони поєднують високу екологічну пластичність за урожайністю з високою екологічною пластичністю за показниками якості зерна та являються цінним вихідним матеріалом для селекції даної культури.


Full Text: PDF