Наукові конференції України, VI Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
ВРОЖАЙНІСТЬ СОРТІВ СОЇ ТА ФОТОСИНТЕТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАЛЕЖНО ВІД УДОБРЕННЯ
А. О. Яценко, О. С. Чинчик, Л. В. Вишневська, Н. М. Полторецька, В. С. Кравченко

Остання редакція: 2018-04-19

Тези доповіді


Фотосинтез є першоджерелом утворення органічних речовин урожаю рослин. Що стосується кількісної сторони, то органічні речовини, створені у процесі фотосинтезу, складають 90–95 % сухої маси урожаїв. Хоч фотосинтез – основний процес, що визначає продуктивність рослин, її рівень, що досягається в полі, залежить від багатьох інших факторів. На проходження фотосинтезу особливий вплив мають метеорологічні умови. Зокрема, брак вологи може призвести до зниження ефективності фотосинтезу та в кінцевому підсумку знизити урожайність сої. Комплекс всіх агротехнологічних прийомів (обробіток ґрунту, сорти, густота, забезпечення водою і елементами живлення) є засобом створення посівів з найкращою структурною організацією, що забезпечує найповніше використання енергії сонячної радіації на фотосинтез і формування високого урожаю. Таким чином, зростання фотосинтетичних показників сприятиме й підвищенню рівня урожайності насіння сортів сої.

Розміри урожаю знаходяться в тісній залежності від ходу росту, розмірів площі листків, від інтенсивності та продуктивності їх роботи. Встановлено, що у сої площа листкової поверхні зростає від початку гілкування до кінця цвітіння, а вже на початку наливу насіння площа асиміляційної поверхні починає знижуватися до остаточного опадання листків в період повної технічної стиглості сої. Тобто визначення динаміки наростання площі асиміляційної поверхні сої показало, що вона має криволінійний тип проходження.

Для аналізу впливу факторів, що вивчалися у досліді, було порівняно максимальні показників величини асиміляційного апарату, які визначали на кінець цвітіння сої.

При використанні Вуксалів площа листкової поверхні в сорту ‘Ксеня’ підвищувалася до 41,6 тис. м2/га, що було більше порівняно із контролем на 1,7 тис. м2/га. У сорту ‘Хуторяночка’ у варіанті з фоновим удобренням площа листкової поверхні наприкінці цвітіння складала 42,0 тис. м2/га, що було на 2,1 тис. м2/га більше, ніж на контролі. Найбільшою площа листкової поверхні в сорту ‘Хуторяночка’ також була при використанні Вуксалів – 43,7 тис. м2/га. Зокрема, оброблення насіння добривом Аватар-1 та поєднання оброблення насіння з позакореневим підживленням цим препаратом збільшувало асиміляційний апарат сої відповідно на 0,7 та 1,1 тис. м2/га. Максимальний приріст забезпечило використання Вуксалів – 1,7 тис. м2/га. У сорту Феміда на фоновому варіанті удобрення площа листкової поверхні наприкінці цвітіння складала 42,6 тис. м2/га або була на 2,7 тис. м2/га більшою, ніж на контролі


Full Text: PDF