Остання редакція: 2018-04-19
Тези доповіді
Попит сучасного ринку ставить нові вимоги до садівничої продукції, що визначає напрями роботи щодо постійного удосконалення сортименту. Необхідною умовою створення нових сортів є наявний генотиповий потенціал плодових порід, зокрема сливи, та його всебічна оцінка та збереження. При створенні нових сортів зразки колекцій зберігання стають основою селекційного процесу.
На даний час відомо понад 35 видів сливи, які належать до роду слива (Prunus L.) підродини сливових (Prunoideae Focke) родини розанних (Rosaceae Juss) порядку розоцвітних (Rosales Lindl). Слива поширена в усіх країнах помірного клімату. Із всіх видів сливи найбільше значення в плодівництві мають слива домашня, американська, канадська, алича і терен. Плоди сортів сливи , що культивуються, в значній мірі різняться за хімічним складом. Широко відомі як харчові так і лікувальні властивості слив.