Наукові конференції України, ІV міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології та сортовивчення»

Розмір шрифту: 
Ефективність використання мінеральних добрив філіями Українського інституту експертизи сортів рослин
І. Ю. Дубова

Остання редакція: 2024-06-20

Тези доповіді


Мета. Визначення ефективності використання мінеральних добрив філіями Українського інституту експертизи сортів рослин. Методи. Порівняльного, економіко-математичного та статистичного, абстрактно-логічного аналізу. Результати. Мінеральні добрива це основний засіб поліпшення родючості ґрунту та підвищення урожайності сільськогосподарських культур. Їх застосування покращує властивості ґрунтів, що позитивно впливає на їх родючість і є економічно вигіднішим з точки зору виробництва сільськогосподарської продукції та зростання валового внутрішнього продукту країни загалом.

Визначення ефективності використання мінеральних добрив (аміачної селітри, комплексного добрива – нітроамофоски) філіями Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) упродовж останніх 5 років показав істотну різницю обсягів внесення мінеральних добрив на один гектар посівної площі. Так у 2020 та 2021 роках аміачної селітри було використано у 2 рази більше на 1 гектар у порівнянні з 2019 роком. А висока вартість нітроамофоски у 2022 році призвела до зменшення її використання на один гектар, порівняно з попередніми роками (до 2020 року – у 2,6 рази та до 2019 року – у 1,3 рази). І як результат – найвища рентабельність діяльності УІЕСР спостерігалась саме у 2020 році.

Як показав аналіз, загальна сума нормативних витрат затверджених калькуляцій на проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин перевищує фактичні витрати на мінеральні добрива в 1,6 рази. Висновки. Забезпеченість мінеральними добривами та раціональність їх використання філіями Українського інституту експертизи сортів рослин – важливий фактор підвищення ефективності проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин. Використання мінеральних добрив економічно вигідне за умови, що дохід від реалізації продукції буде не меншим за витрати на вирощування сільськогосподарської продукції і попередження еколого-економічного збитку.


Ключові слова


економічна ефективність; мінеральні добрива; аміачна селітра; добриво комплексне; родючість ґрунту; урожайність

Full Text: PDF