Наукові конференції України, ІV міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології та сортовивчення»

Розмір шрифту: 
Розробка моделі сорту ріпаку (Brassica napus oleifera Metzg L.) відповідно до сучасних вимог
А. М. Кирильчук, І. В. Безпрозвана, А. П. Іваницька, Н. П. Щербиніна

Остання редакція: 2024-06-20

Тези доповіді


Мета. На основі всебічного дослідження нормативної документації та наукової літератури щодо показників якості ріпаку, розробити модель сорту, яка б відповідала сучасним вимогам продовольчого ринку. Методи. Монографічний – опрацювання наукових публікацій, нормативних документів із питань якісних показників ріпаку; абстрактно-логічний – теоретичні узагальнення, встановлення причинно-наслідкових зв’язків і формулювання висновків та пропозицій; системний – дослідження об’єкту як цілісної множини елементів у сукупності відношень і зв’язків між ними. Результати. Подано результати всебічного дослідження наукової літератури та нормативної документації щодо якісних показників жирнокислотного складу олії насіння ріпаку. Встановлено, що на продовольчому ринку присутні чотири типи сортів і гібридів: традиційні сорти (++) – з високим вмістом ерукової кислоти і глюкозинолатів для використання на зелене добриво; простої якості (0+) – з малим вмістом ерукової кислоти і високим рівнем глюкозинолатів, насіння застосовують для отримання високоцінної харчової олії, проте шрот у годівлі тварин можна використовувати тільки з обмеженнями; подвійної якості (00) – з низьким вмістом ерукової кислоти і глюкозинолатів, для виробництва якісної олії та білкових кормів; з високим вмістом ерукової кислоти та низьким вмістом глюкозинолатів (+0), які служать тільки для виробництва технічних олій та біологічного дизельного палива, а шрот використовують в якості білкового корму. Перспективним завданням селекції є створення сортів з жовтим забарвленням насіння (000), з низьким умістом ерукової кислоти та глюкозинолатів, у яких, завдяки зменшенню відсотка оболонок і підвищенню вмісту жиру, знижено вміст клітковини. Висновки. Всебічне оцінювання об’єкту дослідження дозволило розробити модель сорту ріпаку за жирнокислотним складом відповідно до сучасних вимог. Визначені параметри фракційного складу жирних кислот у різних типах моделі рекомендовано для досягнення успіху в створенні ідеального типу та для класифікації показників якості сортів чи гібридів ріпаку, які проходять експертизу на придатність до поширення в Україні

Ключові слова


жирні кислоти; модель сорту; напрям використання; олія; ріпак

Full Text: PDF