Наукові конференції України, ІV міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології та сортовивчення»

Розмір шрифту: 
Профіль установи в провідних наукометричних базах даних: можливості та використання
Н. В. Павлюк, О. Б. Барбан

Остання редакція: 2024-06-20

Тези доповіді


Мета. Проаналізувати кількісні та якісні показники здобутків установи, висвітлені в публікаціях науковців та інтегровані в інституційних профілях у базах даних Scopus та Web of Science. Методи. Під час досліджень використовували загальнонаукові методи аналізу, порівняльної оцінки та синтезу для формування висновків. Результати. Відповідно до Оперативного плану Міністерства освіти і науки України (МОН України) передбачено упорядкування науковими установами їхніх профілів у провідних наукометричних базах для коректного оцінювання діяльності та формування стратегії подальшого розвитку. Наявність профілю забезпечуватиме коректне відображення публікацій науковців та сприятиме здійсненню якісного моніторингу результатів наукової діяльності установ за показниками публікаційної активності. Наукометричні бази даних шляхом афілювання визначають приналежність для кожного проіндексованого в них матеріалу. Завдяки цьому механізму формується профіль організації в Scopus / Web of Science. Висновки. У процесі розрахунків рейтингових показників інституційних профілів наукової установи коригуються дані (історичні зміни назви установи, транслітерація прізвищ тощо). Інструментарій баз даних дозволяє об’єднувати та редагувати особисті профілі науковців, що впливає на створення ранжованих списків та індексів впливу. Це враховується у рейтингах МОН України та впливає на фінансову підтримку наукової установи державою.

Започаткований у 2023 році з метою прозорого та уніфікованого ранжування наукових установ для оцінювання дослідницьких можливостей і досягнень у різних областях незалежний міжнародний рейтинг Ukrainian National H-index Ranking, послуговується розрахунками індексу Гірша профілів в Scopus / Web of Science.

Наукометричні бази Scopus та Web of Science з початком агресивного вторгнення росії в Україну відмовилися сприймати російську науку – індексувати її публікації та підтримувати інституційні профілі. Натомість активніше перевіряють, аналізують та індексують українські наукові журнали.


Ключові слова


інституційний профіль; Scopus; Web of Science; ранжування; Ukrainian National H-index Ranking; публікаційна активність

Full Text: PDF