Остання редакція: 2024-06-20
Тези доповіді
Мета. Здійснити комплексне вивчення та оцінювання нових сортів жита посівного (озимого) (Secale cereale L.) за основними господарсько-цінними показниками, а саме урожайністю, вмістом білка та числом падіння залежно від ґрунтово-кліматичної зони. Методи. Польовий, лабораторний, порівняння та узагальнення. Результати. Досліджено господарсько-цінні ознаки нових сортів жита посівного озимого ‘SU Baresi’, ‘SU Perspectiv’, ‘Lunator’, ‘Reflektor’, ‘KWS Gilmor’, ‘KWS Pulsor’, що внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2023 році. Дослідження здійснювали в межах ґрунтово-кліматичних зон Лісостеп, Полісся у 2022–2023 роках. Встановлено, що урожайність сортів жита посівного за роки експертизи була вищою у зоні Лісостепу, у середньому 6,84–9,98 т/га і перевищувала врожайність, отриману в зоні Полісся – 5,23–8,34 т/га. Найвищу врожайність за роки досліджень мали сорти ‘SU Perspectiv’ – Лісостеп (9,98 т/га), Полісся (7,87 т/га), ‘KWS Gilmor’ – 9,19–7,85 т/га, ‘KWS Pulsor’ – Лісостеп (9,55 т/га) та ‘SU Baresi’ – Полісся (8,34 т/га). Найменш продуктивними були ‘Lunator’ – 6,84–5,23 т/га та ‘Reflektor’ – 7,99–6,16 т/га. За показниками якості, а саме за вмістом білка переважали сорти ‘Lunator’ – Лісостеп (11,0%), Полісся – (10,3%) та ‘Reflektor’ – (10,0%), (9,6%). У решти сортів в зоні Лісостепу вміст білка 9,2–9,3%, в зоні Полісся – 8,4–8,7%. Відповідно до класифікатора показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення, серед досліджуваних сортів лише ‘Lunator’ в обох ґрунтово-кліматичних зонах та ‘Reflektor’ в зоні Лісостепу має середні (10,0–12,9%) значення вмісту білка, решта сортів має низький (<9,9%) вміст. На хлібопекарські якості зерна жита впливає показник числа падіння, який характеризує якість зерна, стан вуглеводно-амілазного комплексу (активність альфа-амілази) та для забезпечення хлібопечення має становити 80–200 с: висока активність (<80 с), середня (80–200 с), низька (>200 с). Висновки. За результатами досліджень встановлено, що вміст білка найвищий у сортах ‘Lunator’ та ‘Reflektor’. Досліджувані сорти жита не придатні для хлібопечення, оскільки мають низьку активність альфа-амілази, в середньому 213,8–311,3 с. Однак, лише сорт ‘Lunator’ в Лісостеповій зоні виявився найкращим та має оптимальні значення – (198,4 с).