Наукові конференції України, ІV міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології та сортовивчення»

Розмір шрифту: 
Вплив ґрунтово-кліматичних умов на прояв господарсько-цінних ознак та показників якості нових напівкарликових сортів Triticum aestivum L.
Г. А. Дутова, І. В. Смульська, О. С. Житомирець

Остання редакція: 2024-06-21

Тези доповіді


Мета. Вивчити та оцінити нові напівкарликові сорти пшениці мʼякої озимої Triticum aestivum L. за основними господарсько-цінними показниками, зокрема врожайності, вмістом білка та сирої клейковини. Методи. Польовий, лабораторний, порівняння, узагальнення та математичної статистики. Результати. Проаналізовано сортовий потенціал пшениці мʼякої озимої за врожайністю та показниками якості. Водночас досліджено господарсько-цінні ознаки нових напівкарликових сортів (‘Новік’, ‘Хаймарс’, ‘Папілон’, ‘Обіван’, ‘СТК21Г’), внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. У всі роки проведення експертизи врожайність у зоні Лісостепу була вищою, ніж у Степу та Поліссі, у середньому за 2022–2023 рр. у зоні Лісостепу вона становила 8,0–9,23 т/г, Полісся – 7,72–8,53 т/га, Степу – 7,0–7,43 т/га, а найбільшими її значеннями характеризувалися сорти ‘Хаймарс’ (8,71 т/га) та ‘Обіван’ (9,23 т/га). За показниками якості, зокрема вмістом білка, переважали сорти ‘Новік’ – 14,2%, та ‘Хаймарс’ – 14,0%. Оцінюючи вплив умов зони вирощування відмічено, що в зоні Полісся вміст білка в зерні становив 12,1–13,5%, у зоні Лісостепу – 13,0–13,5%, у Степу – 13,1–14,2%. Вміст сирої клейковини становив 22,9–27,6% у зоні Полісся; 25,3–28,6% у зоні Лісостепу; 26,6–29,2% у Степу. У всіх зонах вирощування найбільше клейковини містило зерно сортів ‘Новік’ і ‘Папілон’ (25,0–29,2 і 24,6–29,1%). Висновки. За результатами кваліфікаційної експертизи на придатність сорту для поширення досліджувані напівкарликові сорти Triticum aestivum L. рекомендовано до вирощування в зонах Лісостепу та Полісся. Визначено сорти ‘Новік’ та ‘СТК21Г’ відносяться до цінних пшениць за показниками якості.


Ключові слова


: Triticum aestivum L.; напівкарлик; врожайність; вміст білка; вміст сирої клейковини

Full Text: PDF