Розмір шрифту:
Особливості функціонування вітчизняного ринку овочевої продукції
Остання редакція: 2025-08-13
Тези доповіді
Мета. Метою досліджень є аналіз поточного стану й обґрунтування особливостей функціонування вітчизняного ринку товарної продукції овочів в період нестабільності. Методи. Аналітичних узагальнень, балансовий – у процесі визначення ринкової рівноваги попиту і пропозиції, їх зміни та взаємовпливу, експортних та імпортних поставок, статистичний, екстраполяції, конструктивно-розрахунковий. Результати. На основі проведених аналітичних досліджень статистичної інформації про забезпечення населення України продуктами овочівництва узагальнено тенденції формування та функціонування овочевого ринку на прикладі «борщового набору». До овочів «борщового набору» традиційно відносять картоплю, капусту, буряк, цибулю та моркву; іноді в цьому списку ще розглядають помідор. Загалом за останні 2023–2024 роки спостерігається стала тенденція зростання виробництва овочів та картоплі в порівнянні з 2022 роком. Але, при цьому Україна також імпортує окремі види овочів переважно у свіжому вигляді. Необхідність імпорту свіжих овочів зумовлена особливостями сільськогосподарського циклу виробництва та відсутністю достатньої інфраструктури зі зберігання продукції, переробки (сушіння, консервування). Війна спричинила порушення ланцюгів постачання та логістики, що призвело до дефіциту деяких видів овочів та зростання цін на них. Через руйнування інфраструктури та складнощі з логістикою зросли витрати фермерів на транспортування та зберігання продукції, що також вплинуло на ціни. Ціноутворення на ринку овочів визначає доступність, якість та різноманітність продуктів для споживачів, а також має важливий соціальний та громадський вплив.
Full Text:
PDF