Наукові конференції України, V міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології і сортовивчення»

Розмір шрифту: 
Вміст крохмалю в сортах пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) за різних умов вирощування
А. М. Кирильчук, Т. Є. Кулик, І. В. Безпрозвана

Остання редакція: 2025-08-13

Тези доповіді


Мета. На основі всебічного дослідження показників якості пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.), виділити сорти з високим умістом крохмалю в борошні. Методи. Польовий, лабораторний, порівняння, узагальнення та математичної статистики. Результати. Подано результати вивчення показників якості 6 сортів пшениці м’якої озимої, а саме: ‘АФК ПРЕМІУМ’, ‘АФК ЮНІОН’, ‘Walther’, ‘Вікторія Поліська’, ‘Invictus’ та ‘Zampano’, внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні в 2024 році, які рекомендовано для вирощування в ґрунтово-кліматичних зонах Степу, Лісостепу та Полісся. Встановлено, що вміст крохмалю в борошні сортів пшениці м’якої озимої залежно від ґрунтово-кліматичної зони та пункту досліджень варіював від 62,3 до 84,3% і в середньому становив 71,8–74,5%. Рівень варіації (V, %)  за роки досліджень виявлений на помірному рівні та в абсолютному визначенні становив 8,1–9,9%. Кліматичні умови зони Полісся були більш сприятливими для накопичення крохмалю в борошні порівняно з сортами вирощеними в зонах Лісостепу та Степу. Встановлено, що вміст крохмалю в сортах вирощених у зоні Полісся в варіював від 64,7 до 84,3%, Лісостепу – від 62,3 до 83,1%, Степу – від 64,2 до 84,3%  та в середньому становив 73,7; 73,3; 73,1% відповідно. Рівень варіації за роки досліджень виявлений на помірному та значному рівні в усіх зонах: Полісся – 9,1% (від 6,7 до 10,6%), Лісостеп – 10,5%  (від 9,0 до 13,1%), Степ – 9,2% (від 7,7 до 10,8%). Менш мінливим у зоні Полісся був сорт ‘Walther’ з умістом крохмалю в середньому 72,2%  (V =6,7%), у зонах Лісостеп та Степ сорт ‘Invictus’ з умістом крохмалю в середньому, відповідно 71,5 та 70,6% (V=9,0 та 7,7%).

Full Text: PDF