Наукові конференції України, I міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Інновації в сільському господарстві
Л. М. Коцюбинська

Остання редакція: 2020-09-10

Тези доповіді


Мета. На основі аналітичних досліджень стану та перспектив розвитку галузі узагальнити та описати важливість наукового підходу в сільському господарстві.

Методи. Абстрактно-логічний, результати аналітичних досліджень.

Результати. Введення інноваційних технологій в сільське господарство (агротехнологій) має важливе значення для економічного розвитку країни та екологічного стану планети в цілому. Адже в умовах зміни клімату задля збереження врожайності та мінімізації наслідків посухи, необхідні ефективні засоби, які сприятимуть ефективному виробництву сільськогосподарської продукції. Головне завдання нових технологій – збільшити продуктивність та поліпшити якість.

Впровадження останніх ІТ-винаходів у сільське господарство називають зеленою революцією. Найближчим часом варто очікувати безліч новинок і розумних рішень: генетика і заміна ДНК, точне землеробство, контроль погоди, урбанізація і вертикальні ферми, дрони, точні дані, повний захист даних, повне використання ресурсів тощо.

Розвиток синтетичної біології сприятиме підвищенню стійкості і врожайності рослини, знизить витрати на виробництво. Технологія «точного землеробства» дозволить приймати ефективні рішення щодо внесення добрив і засобів захисту. Контроль погоди допоможе заздалегідь планувати польові роботи чи врятувати урожай. Велика перевага вертикальних ферм – економія простору. На етапі стартапу знаходиться технологія запилення за допомогою роботів дронів. Паперові карти полів з історією сівозміни готовий замінити штучний інтелект, який обробляє великий масив даних з дуже високою точністю за допомогою спеціальних алгоритмів.

У майбутньому передбачається максимальна економія всіх природних ресурсів. В Україні розпочалася тенденція переходу на раціональні технології органічного землеробства, які базуються на натуральних засобах підтримки родючості землі без використання антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив: гідросівба, мульчування поверхні ґрунту різними матеріалами, застосування екологічно чистих мікродобрив тощо.

Висновки. Сільське господарство – галузь, яка потребує інвестицій, особливо в агротехнології. На інноваційній основі можна вивести загальну врожайність на рівень, вищий за той, що спостерігався на початковому етапі механізації. Одними із багатообіцяючих напрямків інвестицій в агротехнології на перших етапах є великі масиви даних та аналітика; біотехнології; апаратні засоби для оптимізації; сенсори і способи зв’язку.


Ключові слова


сільське господарство; інновації; агротехнології; зелена революція; органічне землеробство

Full Text: PDF