Остання редакція: 2020-09-10
Тези доповіді
Мета. Вивчення питання щодо впливу тривалого (з 1965 р.) застосування добрив у польовій сівозміні на якість зерна тритикале ярого.
Методи. Польовий, лабораторний, аналітичний, статистичний. Дослідження проводили у стаціонарному досліді кафедри агрохімії і ґрунтознавства Уманського НУС. У досліді вирощували сорт тритикале ярого ʻХлібодар харківськийʼ зернового та ʻСоловей харківськийʼ − зернофуражного напряму використання, які висівали на фоні тривалого застосування добрив у польовій сівозміні: 1) без добрив (контроль); 2) N45P45K45; 3) N90P90K90; 4) N135P135K135; 5) гній 9 т; 6) гній 13,5 т; 7) гній 18 т; 8) гній 4,5 т + N22,5P33,8K18; 9) гній 9 т + N45P67,5K36; 10) гній 13,5 т + N67,5P101K54. Назва варіанта досліду означає середньорічне насичення добривами 1 га площі сівозміни. Для якісної оцінки врожаю в зерні тритикале ярого сорту ʻХлібодар харківськийʼ визначали вміст білка за ДСТУ 4117:2007, вміст клейковини та її якість – за ДСТУ 21415–1:2009. У зерні тритикале ярого сорту ʻСоловей харківськийʼ − вміст «сирого» протеїну за кількістю загального азоту (коефіцієнт перерахунку 6,25).
Результати. Якість зерна тритикале ярого залежала від погодних умов, доз добрив і систем удобрення. У 2007 році вміст білка за мінеральної системи удобрення зростав з 15,6 до 16,3%, за органічної – з 15,5 до 15,8, за органо-мінеральної – з 15,6 до 16,2%. У 2008 році цей показник за мінеральної системи відповідно становив 14,8 і 16%, за органічної − 14,5 і 15,7, органо-мінеральної − 14,9 і 16,2%. Вміст клейковини в зерні у 2007 році з неудобрених ділянок становив 24,0% і зростав до 26,2% залежно від доз добрив і системи удобрення, а у 2008 році – з 19,0 до 30,2%. Слід зазначити, що індекс деформації клейковини не залежав від доз добрив і системи удобрення та погодних умов і становив 70 од., що відповідає першій групі якості. У 2007 році вміст протеїну в зерні тритикале ярого з неудобрених ділянок становив 16,9% і зростав до 18,0% залежно від доз добрив і систем удобрення, а у 2008 році − з 15,8 до 18,1%, відповідно.
Висновки. Вміст білка, протеїну та клейковини у зерні тритикале ярого залежить від особливостей погодних умов упродовж вегетаційного періоду і може бути підвищеним оптимізацією умов мінерального живлення рослин.