Наукові конференції України, I міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Показники якості насіння сої за його обробки препаратами антимікробної дії
Л. Г. Погоріла

Остання редакція: 2020-09-10

Тези доповіді


Мета. Дослідити рівень антимікробної дії сучасних препаратів для передпосівної обробки насіння сої з метою зменшення пестицидного навантаження та вирощування екологічно безпечного насіння сої.

Методи. Лабораторний, спостереження, порівняння, узагальнення та математичної статистики.

Результати. Оцінка фітопатологічної ситуації починається з аналізу насіння на ураженість патогенними мікроорганізмами. За допомогою цілої низки методів визначається не тільки кількість зараженого насіння, але й видовий склад збудників насіннєвої інфекції, а також ступінь ураження. Наведено результати досліджень щодо впливу передпосівної обробки насіння сої препаратами антимікробної дії, які включають біоцидний полімер і містять полігексаметиленгуанідин гідрохлорид (ПГМГ ГХ) 0,1% та 0,2% водний розчин, на посівні показники якості, а також розвиток патогенної мікрофлори у насінні сої. Дослідження проводили впродовж 2019–2020 рр. у лабораторії моніторингу якості, безпеки кормів і сировини Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Нами було відмічено позитивну дію передпосівної обробки насіння препаратами антимікробної дії, а саме підвищення енергії проростання та лабораторної схожості, зниження зараженості фузаріозом (Fusarium oxysporum) та сім’ядольним бактеріозом (збудники з родин Pseudomonas, Xanthomonas та Erwinia) обробленого насіння і як наслідок підвищення врожайності сої. Зараженість сім’ядольним бактеріозом знизилась порівняно із контролем в середньому на 10%, а фузаріозом – на 5%. Відповідно було відмічено підвищення енергії проростання та лабораторної схожості в середньому на 6–9%.

Висновки. Використання препаратів антимікробної дії, які включають біоцидний полімер і містять полігексаметиленгуанідин гідрохлорид (ПГМГ ГХ) для передпосівної обробки насіння сої має позитивний вплив як на підвищення посівних якостей насіння, так і на зменшення розвитку бактеріальних та грибкових хвороб, що в свою чергу сприяє підвищенню врожайності якісного зерна сої.


Ключові слова


соя; насіння; хвороби; фузаріоз; сім’ядольний бактеріоз; схожість; ‘Полідез’, ‘Акватон’

Full Text: PDF