Наукові конференції України, I міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Вміст фенольних сполук у рослинах виду Crambe koktebelica, культивованих в умовах асептичної культури та відкритого ґрунту
Н. О. Пушкарьова, А. І. Ємець

Остання редакція: 2020-09-10

Тези доповіді


Мета. Встановити вміст фенольних сполук в асептичних та неасептичних рослинах виду Crambe koktebelica (Junge) N.Bush, що належить до родини Brassicaceae, та дослідити можливий вплив умов культивування in vitro на синтез біологічно активних сполук (гідроксикоричних кислот, флавоноїдів та фенольних сполук).

Методи. Рослинний матеріал для визначення вмісту біологічно активних сполук отримували в асептичних умовах за допомогою методів культур in vitro (попередньо було проведено ініціалізацію асептичної культури рослин C. koktebelica та подальше культивування на агаризованому живильному середовищі Мурасіге-Скуга без додавання регуляторів росту) та в умовах відкритого ґрунту. Вміст фенольних сполук визначали методом спектрофотометрії у видимій області спектру в перерахунку на пірогалол (для визначення поліфенолів), рутин (для визначення флавоноїдів), хлорогенову кислоту (для визначення гідроксикоричних кислот) та на повітряно суху речовину.

Результати. Вміст фенольних сполук у рослинному матеріалі в результаті культивування в асептичних умовах значно підвищувався порівняно з рослинами, що зростали в умовах відкритого ґрунту. Так, вміст гідроксикоричних кислот в асептичних рослинах зріс у 23 рази, флавоноїдів – у 7 разів, а поліфенолів – в 11 разів порівняно з неасептичними рослинами.

Висновки. Асептичні умови викликають значне підвищення рівня синтезу деяких фенольних сполук в зеленій масі рослин виду С. koktebelicа, що може бути пов’язано з активним ростом рослин, що підтримується періодичним субкультивуванням та регулюється ауксинами, попередниками яких є деякі фенольні сполуки.


Ключові слова


Crambe koktebelica; культура in vitro; гідроксикоричні кислоти; флавоноїди; поліфеноли

Full Text: PDF