Наукові конференції України, I міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Сучасні підходи в селекції кукурудзи кормового напрямку
Р. О. Спряжка, В. Л. Жемойда

Остання редакція: 2020-09-10

Тези доповіді


Мета. В кукурудзяному силосі справжня якість і молочний потенціал від згодовування залежить від рівня крохмалю. У якісному силосі рівень крохмалю повинен бути ідентичним до рівня сухої речовини. Частина крохмалю, який є в грубому кормі, перетравлюється не в рубці, а в кишечнику. На сьогодні неможливо дати загальну оцінку якості кормів, сировиною для яких є кукурудза, проте відомо, що «байпас» продукти, які не перетравлюються у рубці, можуть значно підвищити надої молока. «Байпасний» крохмаль є енергетичнішим, порівняно з перетравним у рубці. Виходячи з потреб виробництва постає питання забезпечення аграріїв якісним насінням гібридів кукурудзи із підвищеним умістом «байпас» крохмалю.

Методи. Польові дослідження проводять відповідно до загальноприйнятих методик у ВП «АДС» НУБіП України на дослідних полях. Визначення загальних якісних показників виконують за допомогою приладу «Infratec 1241 Grain Analyzer». До найпоширеніших методів визначення якісних показників відносять: метод Джуліано – для визначення вмісту в крохмалі амілози; метод Т. Осборна – для визначення фракційного складу білка; метод іонообмінної хроматографії (аналізатор «Alpha-Plus M-4154») – для визначення амінокислотного складу білка; метод Пайскера – для визначення жирнокислотного складу олії.

Результати. Для досліджень було зібрано колекцію із 38 інбредних ліній кукурудзи, до якої увійшли лінії-носії мутації wx, крохмаль яких на 95–100% складається з амілопектину – група ліній «ВК», лінії-носії мутації ae, крохмаль яких на 50–80% складається із амілози – група ліній «АЕ» та прості інбредні лінії кукурудзи із високим загальним умістом крохмалю. Проведено тестові схрещування та отримано гібридні комбінації, які будуть вивчені за якісними показниками.

Висновки. Проведення досліджень даного напрямку дозволить виділити вихідний матеріал для створення гібридів кукурудзи з підвищеним умістом «байпас» продуктів. Для цього було проведено ранжування зібраної колекції на групи за біохімічними показниками, проведено аналізуючі схрещування з п’ятьма лініями-тестерами (ВК 13, ВК 69, АЕ 392, АЕ 801, Q 170), отримано та висіяно для визначення ступеня успадкування 156 гібридних комбінацій.


Ключові слова


кукурудза; крохмаль; білок; гібрид; силос; інбредна лінія; мутація; тестер; вихідний матеріал

Full Text: PDF