Наукові конференції України, I міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Динаміка вмісту білка та числа падіння жита посівного озимого (Secale cereal L.) в розрізі ґрунтово-кліматичних зон в середньому за 2017–2019 рр.
О. В. Топчій, С. О. Ляшенко

Остання редакція: 2020-09-10

Тези доповіді


Мета. Визначити основні показники якості зерна жита посівного озимого, а саме вмісту білка та числа падіння залежно від ґрунтово-кліматичної зони та року дослідження.

Методи. Польовий, лабораторний, порівняння та узагальнення.

Результати. Подано результати вивчення показників якості зерна жита посівного озимого. Основним показником якості зерна жита є вміст білка. В середньому, залежно від зони вирощування вміст білка становить 7,0–11,6%. У 2019 р. в зоні Лісостепу вміст білка в сортах жита збільшився на 1,0% порівняно з 2017 р. та становив 10,4%, в зоні Полісся – на 1,5%. В зоні Полісся значення нижчі, порівняно із зоною Лісостепу. Так, у ґрунтово-кліматичній зоні Лісостепу в 2017 р вміст білка складав 9,4%, в 2018 р. – 10,3% та в 2019 р. – 10,4%; в зоні Полісся у 2017 р. – 8,0%, у 2018 р. – 9,3% та в 2019 р. – 9,5%. На хлібопекарські якості зерна жита впливає показник числа падіння (ЧП). Число падіння характеризує стан вуглеводно-амілазного комплексу зерна та для забезпечення хлібопечення має становити 80–200 с. При ЧП <80 c активність альфа-амілази висока, хліб з таких зразків матиме липкий м’якуш та велику пористість, при ЧП >200 с активність альфа-амілази низька, хліб невеликого об’єму, з низькою пористістю та еластичністю, такий хліб швидко псується. Найкращі значення числа падіння мали сорти вирощені у 2018 р. – 160 с в зоні Лісостепу та 142 с – на Поліссі. У 2017 р. та 2019 р. ЧП >200 с: в зоні Лісостепу – 281 с (2017 р.), 233 с (2019 р.) та в зоні Полісся – 288 с (2017 р.) і 229 с (2019 р.). Відповідно до класифікатора показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення, сорти жита мають високі (141–200 с) значення числа падіння у 2018 р. та дуже високі (>200 с) у 2017 та 2019 рр. Встановлено, що сорти жита врожаю 2017 та 2019 рр. не придатні для хлібопечення, оскільки мають низьку активність альфа-амілази.

Висновки. За результатами проведених досліджень встановлено, що сорти жита посівного озимого за якісними показниками відносяться до низькобілкових (<9,9%), та середньобілкових (10,0–12,9%) у зоні Лісостепу в 2018–2019 рр.


Ключові слова


жито озиме; сорт; уміст білка; число падіння; активність альфа-амілази

Full Text: PDF