Scientific Conferences of Ukraine, I International Applied Science conference “The Newest Agrotechnologies”

Font Size: 
Особливості адаптації оздоровлених рослин-регенерантів Fragaria L. до умов in vivo
О. Ю. Чорнобров, О. Е. Ткачова

Last modified: 2020-09-10

Abstract


Мета. Адаптація рослин-регенерантів до умов довкілля − заключний етап мікроклонального розмноження. За даними низки авторів, при перенесенні рослин in vitro в нестерильні умови закритого ґрунту фіксують значний відсоток відпаду, що зумовлено дією багатьох чинників. У наших попередніх публікаціях досліджена регенераційна здатність тканин рослин суниці (Fragaria L.) in vitro на живильному середовищі MS (Murashige & Skoog, 1962) та одержано регенеранти (Чорнобров О. Ю., 2019). Мета дослідження – розроблення оптимального способу адаптації рослин-регенерантів Fragaria до умов закритого ґрунту.

Методи. Для досліджень використовували рослини F. ‘Руяна’ і F. ‘Жовте диво’ із циклом культивування in vitro – 30−35 діб. Рослини висаджували у пластикові контейнери (об’єм – 0,33 л) по 1 шт. у суміш кокосового субстрату та перліту (3:1). Рослини витримували в умовах відносно високої вологості повітря (ВВВП) (85–90%) упродовж 3–5 діб, 6–8 діб і 10–14 діб. Застосовували біотехнологічні і статистичні методи досліджень. Дослідження проведені у науково-дослідній лабораторії біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» упродовж 2019–2020 рр.

Результати. Тривалість витримування рослин-регенерантів Fragaria в умовах ВВВП достовірно впливала на ефективність адаптації. Частка адаптованих до умов закритого ґрунту рослин F. ‘Руяна’ і F. ‘Жовте диво’ становила, відповідно, 47,6±2,5% і 60,0±1,7% за умов витримування в умовах ВВВП упродовж 10–14 діб. Значну ефективність адаптації рослин (понад 70%) одержано за умов попереднього витримування коренів регенерантів у розчині ауксинів упродовж 25−30 хв із щоденним обприскуванням листків 30% гліцерином. Адаптовані до умов закритого ґрунту регенеранти мали характерну для виду пігментацію, без ознак хлорозу та вітрифікації.

Висновки. У результаті проведених досліджень розроблено оптимальний спосіб адаптації регенерантів Fragaria in vitro до умов закритого ґрунту та одержано життєздатні рослини. Подальші дослідження спрямовані на вивчення росту і розвитку рослин-регенерантів Fragaria в умовах відкритого ґрунту.


Keywords


Fragaria L.; рослини in vitro; адаптація рослин до умов in vivo; приживлюваність рослин; субстрати